bolha.com MojeDelo.com
Kako pripravljamo...

Kako pripravljamo ribo?

Deli:
Facebook
Twitter

Tako sladkovodne kot morske ribe ni vedno lahko pripraviti in dobiti pravi okus in mehkobo. Predvsem za kuharje začetnike je že sama priprava sočnega ribjega fileta velik izziv.

Kako spoznamo svežo ribo?

SHRANJEVANJE: Bodimo pozorni na to, kako ima naš trgovec shranjene ribe. Vitrina z veliko ledu je vsekakor dober znak.

OČI: morajo biti vlažne in prozorne, pupile pa izbočene. Ribe z motnimi očmi raje ne kupimo.

PREIZKUS S PRSTI: Kadar s prsti pritisnemo na ribo, se ne sme pojaviti vdolbina. Takšne ribe ne kupujmo!

ŠKRGE: morajo biti sijoče in svetlo rdeče barve ter ne smejo biti zlepljene ali zasluzene.

KOŽA: Tanka sluzasta površina na koži mora biti lepo ohranjena in prozorna (sluzasta plast ne sme biti umazana in imeti sivo ali rumeno barvo).

PLAVUTI: ne smejo biti nikoli zlepljene ali izsušene. Poškodovane plavuti zaradi nepravilnega ulova ali transporta se začnejo zapirati. Bodimo pozorni, da so dobro ohranjene in sijoče!

TREBUŠNA VOTLINA: mora biti očiščena in popolnoma brez vonja. Če vidimo temne posušene ostanke krvi je riba že stara.

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi rib?

Vsaka riba ima drugačno meso, zato vsaka ni primerna za vsako jed. Mesnate ribe, kot so polenovka, trska ali som imajo čvrsto meso in so zato zelo primerne za paniranje. Za kuhanje v celem kosu so predvsem primerne manjše sladkovodne ribe kot je postrv ali zlatovčica in tudi morske ribe kot so zlata orada ali morski list.

Kako kuhamo ribo?

POŠIRANJE: Za to potrebujemo prevretek iz vode, kisa ali belega vina, soli in poprovih zrnc ter po želji nekoliko jušne zelenjave, čebule in lovorjevega lista.

Prevretek najprej pustimo deset minut prekuhavati, da dobi aromo, nato kuhamo tik pod vreliščem, da se riba skuha do konca.

PARJENJE: Riba se duši nad vodno paro.

DUŠENJE: Ribo položimo na zelenjavni list in zalijemo z malo belega vina ali ribjo osnovo in dušimo v pečici ali na šibkem ognju.

PRAŽENJE: Ribo najprej zapečemo, nato ji dodamo kuhano zelenjavo ali čebulo z nekaj ribje osnove in vina pražimo naprej.

V PEČICI: Cele ribe položimo s trebušno votlino nad kavne skodelice in jih pečemo takorekoče v »stoječem« položaju.

V PONVI: Ribo pomokamo in naredimo rahle zareze v kožo, tako da riba obdrži svojo obliko. Nato jo popečemo v ponvi z nekoliko olja dokler ni pečena.

V SLANI SKORJI: Začinjeno ribo položimo na papir za peko ali aluminijasto folijo, in jo namažemo z mešanico iz 1kg grobe morske soli in 3 beljakov in jo pečemo glede na velikost od 15 minut do pol ure pri 180°C v pečici, kjer jo pustimo stati še nekaj minut pri odprtih vratih.

Katere priloge so najbolj primerne za k ribam?

Pečene sladkovodne ribe: krompir s peteršiljem, vrtna zelenjava, rezanci z maslom.

Dušene ali poširane sladkovodne ribe: korenovke (korenček, zelena, pastinak,...)

Pečene morske ribe: testenine z lahko paradižnikovo omako, špinača, krompir z rožmarinom, mediteranska solata

Ocvrte ribe: krompirjeva solata (z ali brez majoneze), masleni krompir, kremna špinača, mediteranske solate

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih