bolha.com MojeDelo.com
Kako pripravljamo...

Kako pripravljamo riž in žita?

Deli:
Facebook
Twitter

Ni potrebno, da za prilogo vedno postrežemo krompir. Sočen rizi-bizi ali s sirom zapečena polenta so za spremembo lahko priloge, ki se dobro podajo tako k ribam kot mesu.

Kako pripravljamo riž?
V posodi segrejemo nekaj maščobe ali masla in dodamo majhno skodelico riža. Na hitro (1-2 minuti) prepražimo riž in ga zalijemo z dvojno količino vroče vode. Začinimo s soljo in pustimo zavreti. Ko voda zavre, zmanjšajmo ogenj na minimum, pokrijemo s pokrovom in dušimo glede na sorto ca. 15-18 minut.

Za katere jedi je primeren dolgozrnati riž? In za katere okroglozrnati?
Dolgozrnati riž, kot npr. basmati, je primeren predvsem kot priloga, vendar je odličen tudi kot samostoja riževa jed z mesom ali paella (paelja). Okroglozrnati riž, kot je arborio, uporabimo vedno takrat, kadar želimo pripraviti rižoto, mlečni riž ali kremni rižev narastek.

Kako pripravimo rizi-bizi?
Za rizi-bizi dodajmo na začetku eno pest (zamrznjenega) graha in kuhajmo riž po zgoraj navedenem postopku. Ko je rizi-bizi skuhan, mu lahko dodamo kanček sladke smetane, da postane riž še nekoliko kremast.

Kako pripravimo kuskus?
Nasprotno kot pri rižu, pri kuhanju kuskusua ne uporabimo dvojne količine vode, amapk razmerje 1:1. Torej za eno skodelico kuskusa zavremo eno skodelico slane vode. Ko voda zavre, jo takoj odstavimo in vanjo vmešamo kuskus. Pustimo nabrekati 5 minut. Pred postrežbo kuskus zrahlajmo z vilico in mu vmešamo nekaj koščkov masla, da bo testo bolj prožno.

Na kakšne načine lahko pripravim polento?
Zlatorumeni koruzni zdrob je nepogrešljiva sestavina predvsem italijanske kuhinje. Za pripravo polente obstajata dva načina. Lahko jo pripravimo kot kremasto kašo ali kot trdo rezino. Če pripravljamo tršo obliko polente, lahko polentine rezine popečemo v pečici še s sirom.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih