bolha.com MojeDelo.com

Kapre

Kapre se lepo skladajo z limonami in sardelami, zaradi posebnega močnega okusa pa manj z žajblom, origanom in rožmarinom.

Kaprovec raste povsod v Sredozemlju, predvsem pa v Franciji, Španiji in Italiji. Cvetni popki se pobirajo tik pred cvetenjem v zgodnjih jutranjih urah, nato jih vložijo v olje, slanico, kis ali morsko sol. (Previdno pri nakupu: če kupujemo kapre v soli, moramo biti pozorni, da je sol bele in ne rumene barve.)

Majhni popki veljajo za bolj fine kapre in imajo manj kot 1 cm premera, večje vrste capucines in communes pa tudi do 1,5 cm.

Najboljše kapre na svetu uspevajo, vsaj po mnenju Italijanov, na Eolskih otokih. V zadnjih letih so postale predvsem priljubljena vrsta kaper cornichons de câpres, ki imajo zelo močan okus in rahlo spominjajo na kisle kumarice.

Kapre imajo posebno pomembno vlogo v prehranjevalnih kulturah, ki temeljijo na tapasih (prigrizki v Španiji) in antipasti (predjedjedi v Italiji). Jedi, kot so sicilijanska »caponata«, italijanska predjed »vitello tonnato« in francoska pašteta iz oliv imenovana »tapenada«, si ne moremo predstavljati brez njih.

Avtor: Christoph Wagner

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih