bolha.com MojeDelo.com
Od zelišč do vrtnic

Katere cvetove lahko uporabljamo za kuhanje?

Cvetovi zelišč:

V kuhinji najpogosteje naletimo na tovrstne cvetove. Majaron, žajbelj ali poprova meta – cvetovi najbolj dostopnih zelišč imajo nežen okus, zato jih lahko uporabimo v različnih aromatiziranih oljih ali kisu. Poleg vsega so steklenice s to vsebino tudi zelo lep okras.

Boreč: Cvetovi so nebeško modre barve in imajo kumaricam podobno aromo. Za boreč velja, da spodbuja življensko moč. Cvetovi izpadejo čudovito v ledenih kockah ali v poletnih sadnih bovlah, zelo dobri pa so tudi v solati. Vendar previdno: cvetove potresemo po solati šele po tem, ko smo jo začinili, saj se v nasprotnem primeru zelo grdo obarvajo.

Krizanteme in dalije: Cvetovi obeh imajo rahlo grenek okus. Okus ublažimo, če solati dodamo malo sladkorja. Ti cvetovi so zelo primerni tudi za kandiranje.

Marjetice: Vsaka solata ali obložen kruhek izgleda z marjeticami bolj zapeljivo in veselo, vendar nam nežni cvetovi lahko pričarajo rahel okus po orehih. Zelo dobrega okusa je tudi juha iz marjetic, ki ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje. V medicinske namene se uporablja kot sredstvo proti revmi, v spomladanskih dneh pa kot odvajalo vode iz telesa. Prav tako čisti kri, pomaga pri kožnih boleznih in težavah z jetri.

Koromač: Kobulji koromača so zlato rumene barve ter po okusu spominjajo na janež in sladki koren. Primeren je za peko, lahko ga svežega dodajamo skuti ali maslu. Semena uporabljamo kot čaj pri želodčnih in črevesnih težavah.

Kapucinka: Cvetovi kapucinke imajo zelo intenziven okus. Podobno kot kreša je pekoča in nas v ustih rahlo zapeče. Vsebuje visoko koncentracijo vitamina C, zato je primerna za krepitev odpornosti.

Sivka: Vsi poznamo sivko kot dišavo za odišavljanje prostorov ali v obliki dodatkov za kopalne kadi. V pijačah in jedeh pa ne zadovolji vsakega okusa. Pri uporabi moramo biti zelo previdni, kako jo doziramo. Sivka je predvsem sestavina v južno francoski kuhinji, dobro se ujema z jagnjetino ali sladkimi jedmi.

Ognjič: Cvetove ognjiča lahko uporabimo za barvno popestritev sirov, masla in tudi ostalih živil. V prteklosti so bili cvetovi ognjiča nadomestki za dragoceni žafran. Z uporabo ognjiča zelo koristimo svojemu telesu, saj eterična olja delujejo protivnetno. Zaradi dobrih lastnosti ga zato že iz starih časov uporabljajo v naravni medicini in kozmetiki. Domače narejeno zeliščno maslo iz ognjiča ne izgleda le čudovito, ampak tudi pospešuje samozdravljenje telesa.

Vrtnice: Zagotovo spadajo vrtnice med najbolj poznane delikatese med cvetovi. Uporabimo samo dišeče vrtnice, ker nam bodo le te nudile popolno barvo in aromo. Vrtnice imajo na cvetnih lističih belo čašo, ki jo moramo odstraniti saj je zelo grenkega okusa.

Maslenice: So hrustljavo svežega ter rahlo sladkega in poprovega okusa. Na Kitajskem smatrajo popke maslenic kot zelenjavo in jih pripravljajo tako, da jih popečejo v ponvi.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih