Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Kateri tip metabolizma imate? - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com
Jeste pravilno?

Kateri tip metabolizma imate?

Deli:
Facebook
Twitter

Spoznajte, kateri tip metabolizma imate, in temu prilagodite svojo prehrano. Vaš organizem bo tako deloval bolje, izgubili pa boste tudi kakšen odvečen kilogram.

 

V knjigi Prehrana glede na tip metabolizma (The Metabolic Typing Diet) avtor William Wolcott opisuje tri tipe metabolizma in načine prehrane, ki mu pripadajo.

Beljakovinski tip

Zanj sta značilni pogosta lakota in želja po slanem. Ljudje z beljakovinskim tipom metabolizma s težavo pojejo kaj manj mastnega, imajo nizko toleranco za sladkor, so pogosto utrujeni in nerazpoloženi. Takšen tip ljudi običajno nima težav z odvečno težo, saj njihov metabolizem zaužito hrano hitro pretvori v energijo.

Kaj jesti?

Telo potrebuje beljakovine, a tudi pestrost. V jedilnik umestite meso, sire in druge mlečne izdelke ter jajca, pazite pa pri uživanju ogljikovih hidratov. Če se le da, izberite polnozrnate izdelke, ne pozabite na sadje in zelenjavo, pri glavni mesni jedi pa namesto klasične priloge (testenine, riž, krompir), raje izberite solato ali zelenjavno prilogo.

Karbo tip

Če ne morete brez ogljikovih hidratov, spadate vanj. Pogosto je pri takšnih ljudeh opaziti pomanjkanje apetita, ni pa nujno. Za takšen metabolizem sta značilna tudi visoka toleranca za sladkor in počasnejše delovanje, kar pogosto pripelje tudi do težav z odvečnimi kilogrami.

Kaj jesti?

Jejte ogljikove hidrate, prednost pa namenite bolj zdravim različicam. Dobra izbira so polnozrnate testenine, rjavi riž, polnozrnat kruh, leča, čičerka in druge stročnice, pa tudi krompir. Z mesom in drugimi mesnimi izdelki ne pretiravajte, pazite pa tudi pri uživanju maščob.

Mešan tip

Je najpogostejši tip metabolizma. Ni ne prehiter ne prepočasen. Ljudje s takšnim tipom metabolizma imajo običajno normalen apetit, pogosto občutijo močno željo po sladkem, odvečni kilogrami pa se pri njih lahko pojavijo hitro – še posebej, če so telesno manj aktivni.

Kaj jesti?

Jeste lahko vse, a pazite, da je vaša hrana kar se da raznovrstna. Držite se načel zdrave prehrane in jejte beljakovine, ogljikove hidrate, zdrave maščobe, sadje in zelenjavo.

Avtor: M. B.

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih