bolha.com MojeDelo.com
Priporočila strokovnjaka

Katero pivo in kateri mošt se poda k siru?

Ni nujno, da k siru vedno postrežemo vino, saj sta tudi pivo in mošt zelo primerna kot spremljava pri okušanju sira.

K svežemu siru, kot je npr. skuta, se podajo lažji, peneči, blagi ali polsladki mošti iz hrušk. Lahko ga nadomestimo s francoskim jabolčnim vinom cider, saj se zelo lepo poda k skupini mladih in svežih sirov. Najboljši spremljevalci piv so radler, pils in svetla piva iz pšeničnega slada.
K mladim, finim poltrdim sirom, ki nimajo obdelane skorje, kot je gauda, tilsiter in edamec se pravtako poda mladi in blagi mošt. Najbolj primeren je mešani mošti iz jabolk in hrušk ali čisti jabolčni mošt iz sorte jonagold. Pri izbiranju piva moramo biti pozorni na vsebnost alkohola, saj so za spremljavo teh vrst sira najbolj primerna brezalkoholna, lahka in marčeva piva.
Mehki siri z belo plemenito plesnijo
– camembert in siri brie - se ujemajo z blagim in rahlo suhim moštom, kot je mošt iz hruške moštnice, jabolčni pa iz sorte jabolk carjevič. Te lahko nadomestimo s suhimi sadnimi penečimi vini. Med pivi se najbolj prilegajo motna in svetla ali nefiltrirana piva.
Aromatični, krepkejši poltrdi siri
zahtevajo prvovrstna premium piva. Ta piva so elegantna in izpopolnjena z ekstrakti. Imajo mehki in zaokrožen okus ter zelo izrazito aromo po sladu ter fini pridih hmelja. Alternativno lahko k tem sirom postrežemo tudi marčevo pivo. Med vrstami mošta so najbolj primerni blagi in rahlo suhi mošti iz jabolk in hrušk.
Dimljen sir
kombiniran z nefiltriranim, pils ali temnim pivom je pravo doživetje za na naše čute. Pravtako se k tej vrsti sira poda suhi mošt z mehkim poudarkom sadja.
Mehki sir z rdečo mažo
iz skupine močno aromatičnih sirov zahteva krepko ali polsladko vrsto mošta. Piva vrste ležak (lager), pikantni aromatični pils, močno pivo (bok) in zapeljiva marčevska piva so odličnega okusa in se ustrezno zoperstavljajo močnim okusom sira.
Aromatični in krepki poltrdi sir z rdečo mažo v skorji
zahtevajo krepke in suhe vrste mošta iz hrušk. Prvovrstna, marčevska in posebna piva z močnim okusom po sladu in žitu se lepo podajo k sirom, ki imajo intenziven okusa.
Krepki in aromatični trdi sir prav tako zahteva krepko vrsto mošta, lahko takšnega, ki je dozorel v lesenih sodih. S to vrsto izrazitih sirov se ujamejo temna piva iz pšeničnega slada in prvovrstna piva, ki odražajo polni okus.
K mehkim sirom s plavo ali zeleno plemenito plesnijo se prilegajo sladki mošt in sladka peneča sadna vina. Sladki radler, sladko temno pivo iz slada ali pšenice, ter močna piva (bock) se skladajo s to vrsto intenzivnih sirov. Ostrina, močna aroma in slanost zahtevajo sladko spremstvo, saj šele skozi to dosežemo harmonijo v izbrani kombinaciji.
Sire iz kislega mleka
kot je kvargelj moramo kombinirati izključno z krepkim moštom in pivom pils. Alternativno lahko postrežemo s kvalitetnim žganjem iz jabolk ali hrušk.
Tako kot pri vinu, je kombiniranje sira z moštom, sadnimi vini in pivi zelo zahtevno. Glede na intenzivnost okusa pri siru se stopnjuje tudi zahteva po primerni pijači.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah