bolha.com MojeDelo.com
Vrste kavovca: arabica, robusta, excelsa, liberica

Kavovec

Kavovec sodi v družino broščevk (Rubiaceae), ki jo v naših krajih zastopa dišeča perla oz. dišeča lakota. Poznamo številne vrste kavovca, a le iz štirih pridobivajo kavo. Te so arabica, robusta, excelsa in liberica.Kavovec velja za zelo občutljivo rastlino, ki uspeva le v primernem okolju. Po eni strani potrebuje veliko sonca in toplote, po drugi strani pa tudi senco. Na mnogih plantažah nasadijo kavovce med bananovce, ki jim s svojimi velikimi listi nudijo senco. Eden od glavnih pogojev za dobro letino je zadostna vlažnost. Pri tem je pomembna predvsem sestava prsti, ki mora dobro shranjevati vodo.

Ne sme priti do prevelikih temperaturnih nihanj. Za rastlino je lahko usodno že, če temperatura pade pod 10 °C. Nekje med rakovim povratnikom (10° nad ekvatorjem) in kozorogovim povratnikom (10° pod ekvatorjem) so idealni pogoji za pridelovanje kave.

Kavovec izvira iz Afrike. Prvi samorasli arabski kavovec (Coffea arabica) so odkrili leta 1542 v Etiopskem višavju. Samoraslo robusto (Coffea robusta oz. Coffea canephora) pa so odkrili šele po letu 1860, in sicer v Ugandi. V 15. stoletju so pričeli kmetje v Jemnu na terasah gojiti arabski kavovec.

Glavna področja pridelovanja arabskega kavovca so v državah centralne Afrike med 22° severne in 26° južne širine.

Robusta, ki je občutljiva na mraz, najbolje uspeva v pasu 10 stopinj severno in južno od ekvatorja.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih