Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Kivi - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Kivi

Deli:
Facebook
Twitter

Kivi je največja vitaminska bomba med vitaminskimi bombami: en sam kivi pokrije dnevno potrebo po vitaminu C.

Zgodovina kivija

Še pred nekaj desetletji je bil poskus, da bi kivi dobili na evropskih trgih, obsojen na neuspeh – tu ga enostavno ni bilo. Ta sadež sicer izvira iz Kitajske. Takega, kot ga poznamo danes so začeli gojiti v 30-ih letih prejšnjega stoletja v velikih nasadih na Novi Zelandiji. Beseda kivi pa je še mlajša. V 50-ih letih ga je iznajdljiv trgovec poimenoval po novozelandskem ptiču in tako pripomogel k zmagoslavnemu pohodu kivija, ki ga je bilo v 60-ih letih možno dobiti že po celem svetu.

Biološke značilnosti

Kiviji so sadeži rastline, ki sodi v družino plezalk in se lahko po drevesu povzpne 10 metrov visoko. Sadeži se tesno skupaj držijo na pecljih. Nekatere rastline lahko v dobrih letih proizvedejo do 70 kg kivijev. Sadež ima rjastorjavo, dlakasto in trdo lupino ter travnatozeleno ali zlatorumeno meso, ki obdaja črna semena, ki jih lahko jemo. Pri nas je najpogostejša sorta »Hayward«, v zadnjem času pa so  vse pomembnejše tudi sorte zlatega kivija, ki ima meso zlatorumene barve.

Za telo in zdravje

Kivi je največja vitaminska bomba med vitaminskimi bombami: en sam kivi pokrije dnevno potrebo po vitaminu C, zlati kiviji pa imajo še več vitaminov. Tako je kivi najboljše preventivno sredstvo proti gripi, zaradi sladkega okusa pa so zelo primerni tudi za otroke. A to še ni vse: en kivi ima 50 kalorij, telo oskrbi s kalijem in magnezijem in tako podpira tudi živčni sistem.

Na kaj moramo paziti pri kuhanju

Zaradi svojega okusa, ki ga opisujejo kot mešanico med kosmuljo, melono in jagodami, so kiviji eno izmed najbolj priljubljenih južnih sadežev in ne smejo manjkati v skoraj nobeni sadni solati. Zaradi encima aktinidina kiviji zmehčajo različna živila, zato jih sadni solati primešajte čele čisto na koncu, če želite ostalo sadje ohraniti kar se da hrustljavo. Kiviji so zreli, ko se pod pritiskom prstov rahlo vdrejo. Da bi to dosegli, jih lahko mirno pustite zoreti kar pri vas doma. V hladilniku jih imate lahko celo en teden. Pozor, če želite delati kivijev žele ali marmelado: zaradi njihove lastnosti, da zmehčajo snovi, jih je treba nujno preliti z vročo vodo in pustiti, da se malo časa namakajo, preden jih zmešate z želatino.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih