bolha.com MojeDelo.com
Pravo zaporedje pri uživanju sira nam zagotovlja pravo okušanje sira

Ko jemo sir pomislimo na uro

Če želimo sir okusiti v pravi meri, moramo pri okušanju upoštevati nekatere smernice. Poleg optimalnega shranjevanja, idealne zrelosti in ustreznega načina rezanja glede na vrsto sira, je za okušanje sira ključnega pomena tudi prava razporeditev sira na pladnju. Predstavljajte si, da začnemo sirovo ploščo z zrelim, močno aromatičnim sirom s plavo žlahtno plesnijo in nato nadaljujemo z mladim in lahkim svežim sirom. Kateri sir bo prevladal in nam dlje časa pustil okus v naših ustih – vsekakor – sir s plavo žlahtno plesnijo!

Uživanje sira v smeri urinega kazalca
Da bi potrošnikom in sommelierjem za sire olajšali delo, se je uveljavilo zaporedje »uživanje sira v smeri urinega kazalca«. Temu zaporednju lahko sledi vsakdo in ga lahko tudi vsak enostavno izvede, dokler na ploščo pravilno namesti različne sire!!!

Od postavitve do finala
Vedno začnimo z najlažjim in najbolj blagim sirom, nato postopno nadaljujemo s stopnjevanjem do najbolj intenzivnih, začinjenih in zrelih vrst sira.
Za uvod v uživanje izberimo za začetek sveži sir iz kravjega, ovčjega in/ali kozjega sira. Sveži sir je lahko naraven, izboljšan z zelišči ali pepelom. Sledi skupina mehkih sirov z belo plemenito plesnijo, torej sir camember ali brie, nato soroden mehki sir z vinom in za konec mehki sir s kulturo rdeče maže. Sledi naj skupina poltrdih sirov, ki ga ponovno razvrstimo od rahlo do intenzivno aromatičnih, torej od tilsiterja do vse bolj zrelih velikih sirov z luknjami kot je ementaler. Skupino trdih sirov, od gorskega sira in zbrinca ter vse do parmezana, prav tako namestimo na ploščo po njihovi intenzivnosti. Finale zaključimo z mehkimi siri s plavo ali zeleno žlahtno plesnijo in/ali mehkim sirom z dvojno plesnijo, saj je ta skupina sirov najbolj aromatična in vsebuje tudi največ soli.
Če sledimo temu zaporedju, lahko hkrati stopnjujemo zaporedje vina od belega preko vina rose do rdečega ali sladkega vina.
Nasvet za spremljavo sira in vina: Če želimo ob sirni plošči uživati samo eno vrsto vina, sestavimo narezek iz samo ene skupine sirov, torej svežih, mehkih, poltrdih, trdih ali sirov s plavo plemenito plesnijo ter stopnjujmo intenzivnost znotraj te skupine. S tem bomo kljub temu doživeli čudovito okušanje in dosegli harmonijo med sirom in vinom.
Poznavalci se radi izogibajo raznemu dodajanju omak kot je »chutney«, marmelada ali drugih pomak, saj postavljajo okus sira na prvo mesto in ne marajo, če npr. okus figove gorčice prevlada v naših ustih. Povsem znimivo kombinacijo dobimo kadar pravilno izberemo kruh in ga postrežemo z določenimi skupinami sira. Kot je znano, kruh ni tako dominantnega okusa v primerjavi z želeji, kjer sladkor močno vpliva na naše okušanje. Poizkusimo sadni kruh z mehkim sirom z rdečo mažo in dodajmo še kozarček traminca – dobimo enostavno božansko kombinacijo!
Sire raje kupujmo v specializiranih trgovinah, saj bomo le tam deležni pravilnega svetovanja in pogovora s strokovnjaki o načrtovanju naše sirne plošče. V specializirani trgovini se nam ne more zgoditi, da bi kupili sire, katere ne moremo kombinirati.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih