bolha.com MojeDelo.com
Katere vrste so lažje prebavljive

Koliko laktoze vsebuje sir?

Svet reklam se je tej temi že dodobra posvetil in že nekaj časa uporablja in na kupce usmerja oznako „brez laktoze“ – in potrošnik je ponovno v dvomih. „Ali obstaja sir brez laktoze – in kako ga naredijo?“ vprašanje, ki ga ljudje velikokrat postavljajo strokovnjakom.

Sir brez laktoze obstaja in nastane na popolnoma naraven način. Pri proizvajanju sira se laktoza (mlečni sladkor) razgrajuje. Mlečni sladkor se pri procesu zorenja spremeni v mlečno kislino in se tako razgradi po naravni poti.
Bolj kot je poltrdi in trdi sir star, manj oziroma nič laktoze vsebuje. Drugače je pri svežem ali mehkem siru, saj ta sir zori zelo kratek čas ali skoraj nič, zato tudi vsebuje laktozo. Ljudje, ki ne prenašajo laktoze se morajo tem vrstam sira izogibati.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah