bolha.com MojeDelo.com
(Foeniculum vulgare)

Koromač

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Pri nakupu mora koromač imeti prijeten vonj po janežu, mora biti čvrst, okrogel in svetle barve. Pred uporabo moramo odstraniti stebla in odrezati korenino. Ko odstranimo zunanje liste gomolja, se nam odpre širok spekter možnih receptov. Vsekakor moramo paziti, da najprej razpolovimo gomolj po dolžini in ga šele nato narežemo na trakove. Če želimo uživati kuhan koromač, ga moramo kuhati zelo kratek čas, da ne preveč izgubi okusa. Zelenje koromača lahko uporabimo kot zelišče, ki je zelo priljubljeno predvsem v sredozemski kuhinji.

Kratka zgodovina koromača

Ko je titan Prometej želel v grškem mitu človeštvu podariti ogenj, za to ni uporabil bakle ali trsk, ampak ogromen koromač, s katerim je človeštvo rešil pred obdobjem brez ognja. Kakorkoli že se je ta načrt končal za Prometeja, ta zgodba jasno prikazuje, kako pomemben je bil koromač za stare grke. Atenski vojaki so na poljih janeža v maratonu dosegali velike zmage. Poleg priljubljenosti je, kot okusna zelenjava, bil janež vpet v različne antične pripovedke. Na kresno noč naj bi šopek koromačevega zelenja ščitil pred zlimi duhovi in tisti, ki je na svojo poroko metal koromačeva semena, si je pripravljal najboljše izhodišče za prihajajoči zakon.

Biološke značilnosti

Koromač spada v družino kobulnic in lahko zraste tudi do 2 m visoko. Za uživanje lahko uporabimo nežno rumen ali beli gomolj in njegovo zelenje. Tudi semena, ki imajo podoben okus janežu, se pogosto uporabljajo v kulinariki. Manj priljubljena so do 1,80 m visoka stebla. Rastlina z rumenimi cvetovi uspeva v blagem podnebju in ne potrebuje veliko svetlobe. Pri nas je sezona koromača med septembrom in oktobrom.

Za zdravje in telo

Koromač je nedvomno že v času Grkov in Rimljanov veljal kot zelo priljubljeno zdravilo. Koromač je staro sredstvo proti trebušnim bolečinam, napihnjenosti, pospešuje izločanje sluzi in deluje kot dezinfekcijsko sredstvo pri obolenjih zgornjih dihalnih poti. V obliki semen se koromač uporablja predvsem za dodatek k mastnim jedem, ker so tako lažje prebavljive, semena pa tudi vzpodbujajo tek. Surovi koromač vsebuje veliko vitamina C in kalija, kakor tudi magnezij, ki preprečuje živčnost.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih