bolha.com MojeDelo.com
(Zea mays)

Koruza

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Okus koruze, ki je zavita v folijo in pečena na tabornem ognju, ima seveda poseben čar, a je tudi doma kuhana koruza odlična jed. Priporočamo, da v lonec z vodo dodate malo sladkorja in mleka ter en list, ki obdaja koruzo. Koruze so, odvisno od velikosti, kuhane po 3–7 minutah, a še ne izgubijo vse arome. Storž koruze ponudite z maslom in soljo. Zagotovo bo teknila vsem sladokuscem.

Zgodovina koruze

Kar je za Evropo žito, je za Ameriko koruza. Že pred več kot 7.000 leti so v Mehiki gojili vrsto koruze, ki je podobna današnji sladki koruzi. V skladu s tem so tudi zgodbe o tem pomembnem živilu stare in zelo raznolike. Indijanske zgodbe pravijo, da je koruza nastala iz človeka z zelenimi oblačili in rumenimi lasmi, po tem ko so ga ubili in pokopali. V drugih mitih se je koruza spustila z neba v obliki boginje. Neka majevska legenda pravi, da se je človek razvil iz koruzne kaše. Leta 1492 je Krištof Kolumb s svojimi pomorščaki prvič prišel v stik z ameriško »čudežno« koruzo in v 30 letih so jo že gojili tudi v Evropi. Vsekakor so ljudje v koruzo sprva dvomili – tako so bili poskusi, da bi z njo obvladali irsko lakoto v 19. stoletju, neuspešni, saj so krožile govorice, da bo vsak, ki bo jedel koruzo, umrl. Danes se je koruza pri nas vsaj kot zelenjava že ustalila. Kaj šele, da bi se odpovedali pokovki v kinu – kakor so ameriški staroselci koruzo pripravljali že pred 5.000 leti.

Biološke značilnosti

Eno leto stara sadika zraste do tri metre, ima včasih metrske liste in na njej zrasteta eden do dva koruzna storža. Na tem približno 20-centimetrskem klasu se tesno drug ob drugem stiskajo rumena zrna sladkega okusa. Ker so zrna in vlakna obdana z listi, je koruza edino žito, ki se ne more samo razmnoževati.

Za telo in zdravje

Že ameriški staroselci koruze niso cenili le zato, ker dobro nasiti, temveč tudi zaradi njenega zdravilnega učinka pri boleznih sečil. Zaradi saharoze ima koruza sladek okus, največ vsebnosti sladkorja pa ima po žetvi. S časom je sladkorja v njej vse manj. Ima tudi veliko vitaminov in mineralnih snovi: vitamin B in magnezij sta dobra za živce, pantotenska kislina pa pomaga proti stresu.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih