bolha.com MojeDelo.com
(Nastutium officinale, Lepidium sativum, Tropaeolum majus)

Kreša

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Pri kuhanju ja najpomembneje, da z občutljivo krešo ravnamo izjemno pazljivo. Šele tik preden jo želimo pripraviti, jo moramo hitro natrgati in z nje hitro sprati ostanke zemlje, odstraniti korenine ter jo nato poljubno pripraviti. Če bomo krešo preveč temeljito oprali, se lahko hitro pokvari. Če pa jo bomo dolgo pustili na pultu, se lahko, preden jo do konca uredite, dokaj hitro posuši.

Izredno prikupno in praktično je gojenje kreše na notranji strani okenske police v kuhinji. Semena dajte v skodelico z malo vode in že po nekaj dnevih bodo vzkalila. Sveža kreša lahko olepša marsikatero jed.

Kratka zgodovina kreše

Nekoliko ostra kreša je bila že pri starih Grkih in Rimljanih zelo zaželen dodatek v kuhinji. Zaradi grenkega okusa je bila v času legendarnih imperatorjev opisana kot »nasturtium«. Izpeljana je iz imena »nausu tortus«, ta posmehljiv vzdevek pa ne pomeni nič drugega kot »žalosten, zavihan nos«, ki nastane po čezmernem uživanju kreše. Dve najbolj znani sorti kreše sta vodna kreša in kapucinka. Že ime kapucinka, ki izvira iz Peruja, namiguje na to, da so jo radi gojili v majhnih samostanskih vrtičkih. Po vsej verjetnosti pa je ime dobila tudi po podobnosti, saj so cvetovi kapucinke podobni kapucam kapucinov. Ime tega reda se je razvilo iz italijanske besede cappuccio, kar seveda pomeni kapuca.

Biološke značilnosti

Kreša spada med listno zelenjavo in je vodna rastlina, ki lahko v višino zraste do pol metra. Znana je po tem, da zelo hitro kali in jo lahko že po nekaj dneh poberemo. Svoje korenine najraje požene v mrzli in tekoči vodi, zaradi česar so jo včasih gojili le v majhnih količinah. Dve najpogostejši sorti sta vrtna in vodna kreša (Lepidium sativum in Nasturtium officinale) ter kapucinka (Tropaeolum majus). Z botaničnega vidika pripadajo dvema različnima družinama: medtem ko vrtna in vodna kreša spadata v družino križnic, spada kapucinka v družino kapucinovk.

Za zdravje in telo

Čeprav se nežni listki sprva ne zdijo taki, so prava vitaminska bomba. Vsebujejo veliko vitaminov C in A, kalija in železa ter zaradi svojega ostrega okusa povečujejo apetit. Poživijo krvni obtok, očistijo črevesje in izravnavajo nivo mineralnih snovi.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih