bolha.com MojeDelo.com
Z nekaj ustvarjalnosti nam lahko uspejo delikatne nove jedi

Kuhajmo s sirom in ostanki sira

Kdaj pa kdaj nam ostane kakšen košček sira ali pa smo ga morda nepravilno rezali in je zato postal neprivlačne oblike. In kako naprej? Sir je še vedno užiten, le na pogled izgleda slabo.

Hitre sirove jedi iz ostankov trdega in poltrdega sira
Daleč najhitrejša in najenostavnejša jed so umešana jajčka ali omleta s sirom. V toplejših dneh so idealne različne listnate solate z naribanim sirom ali majhnimi sirovimi kockami. Prav tako odličen prigrizek je sestavljen iz kosa črnega kruha s sirom popečen v pečici, ki se prilega solatni predjedi, sirovi juhi ali kot samostojna predjed. Sirova juha je odlična zimska jed. V zelenjavno osnovo vmešamo zmes iz naribanega potrdega in/ali trdega sira in svežega sira gravis.

Popečeno z sirovimi ostanki
Vse vrste zelenjave, od brokolija do bučk, lahko posipamo in popečemo s sirom. Zelenjavo skuhamo ali jo dušimo in popečemo, začinimo ter posipamo s sirom in garniramo v pečici. Testeninske narastke, polento, kuhano pšenico in riževe jedi lahko prav tako izboljšamo s siri in ustvarimo nove okusne jedi.

Sir lahko paniramo ali ga ovijemo v slanino
Pripravimo podolgovate kose poltrdega ali trdega sira in jih ovijemo v slanino, na hitro popečemo in postrežemo s solato. Skupina mehkih sirov je zelo primerna za paniranje. Odličen je polnjen mehki sir s pestom, skuto s čemažem ali špinačnim nadevom, katere ponovno paniramo in postrežemo na mariniranem solatnem krožniku.

Rižote, cmoki in žličniki
Lahko kot glavna jed ali kot priloga - rižota je vedno sezonska. Za osnovo velja klasična rižota, ki jo dokončamo s trdim ali sirom s plavo plesnijo. Nekaj posušenih paradižnikov, morda oliv in določenih zelišč dodeli jedi posebno noto. Cmoke iz žemelj in na kocke narezanih ostankov sira stisnemo, da postanejo ploščati, povaljamo v drobtinah in popečemo v ponvi. Lahko jih serviramo v bistri juhi ali s solato. Sirove žličnike s trdim sirom in špinačne žličnike s šunko in kremno omako iz sira s plavo plesnijo pripravimo na hiter način, ter jih lahko pripravimo v večjem številu.

Sirova skorja ali nadev iz sira za meso in perutnino
Za ta namen so primerne vse vrste sira - sami odločimo katerim smernicam okusa bomo dali prednost. Meso ali perutnino popečemo in premažemo s sirovo skorjo (sir, zelišča, crème fraiche in eventuelno tudi drobtine), ter ponovno popečemo v pečici. Sirova skorja je primerna tudi kot nadev. Meso začinimo in premažemo s sirovim nadevom (brez drobtin). Alternativno lahko med meso in nadev damo tudi slanino ali špinačo, meso zvijemo, pritrdimo z zobotrebcem in popečemo v ponvi.

Hrustljavo pecivo iz sira
Listnato testo narežemo na poljubne kose ali trakove, premažemo z jačnim rumenjakom, začinimo in posipamo z naribanim sirom. V pečici pečemo ca. 8 minut. Rogljiči iz listnatega testa polnjeni s sirom so izvrstna predjed.

Sirov kolač za sladico
Pita s sirom s plavo plesnijo: Pripravimo krhko testo in ga položimo v model za torte ali pite. Penasto stepemo beljak in ga zmešamo s sirom s plavo plesnijo in sirom gervais ter začinimo. Na testo v krogu naložimo dušene hruške, jabolka ali sveže grozdje. Prelijemo s prelivom iz mleka in jajc in v pečici pri 180°C zlatorjavo popečemo.

Navedli smo nekaj pobud kako sirove ostanke spremenimo v čudovite nove jedi. Naša ustvarjalnost je neomejena - enostavno poizkusimo!

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih