bolha.com MojeDelo.com
Katera vina uporabljamo za kuhanje?

Kuhajmo z vinom

Raznolikost receptov je neverjetno zanimiv svet. Vedno znova lahko najdemo jedi, ki so povezane z vinom. Vina lahko uporabljamo za dušene jedi, za zalivanje ali penaste omake. Seveda pri pripravi sladic ne smemo pozabiti na pomembnost ruma. Vendar katero vino je dejansko primerno za kuhanje?

Nekoč so vsa vina, ki niso bila več pitna, pristala v kuhinji kjer so jih vkuhavali na določene načine. Tako so v kuhinji pristala vina z okusom po pluti in druga napačna vina - vsekakor to ni najboljši primer.
Najvišji prinzip: Vino za kuhanje moramo obravnavati na isti način kot sveže sestavine, dragocene začimbe in najboljšo kvaliteto mesa in rib. Poleg tega moramo za kuhanje uporabljati le vina, ki bi jih sicer tudi radi okušali, npr. čudoviti spremljevalni kozarec vina pri kuhanju. Ne moremo si zamisliti, da bi se nam ob dušenju goveje pečenke zahotelo vina z okusom po pluti. Kuharski mojstri in ljubiteljski kuharji iz lastnih izkušenj vedo, da se slabi proizvodi s kuhanjem ne izboljšajo, ravno nasprotno se slabe komponente razmnožijo in vplivajo negativno na celoto. Z redukcijo vina z okusom po pluti dosežemo koncentriran okus po pluti, iz katerega nikoli ne moremo dobiti čudovite vinske omake.

Vino, ki ga kasneje postrežemo z jedjo, ga uporabimo tudi za kuhanje. To zveni logično, vendar je v nekaterih primerih zelo drago. Kadar želimo na primer ob hrani uživati posebno steklenico črnega pinota za katerega smo plačali pošteno vsoto. V takšnem primeru obstaja rešitev: Ostanimo pri isti vrsti trte in vinu iz istega okoliša, izberimo tudi črni pinot, ki pa ni tako dragocen, ter z njim izboljšajmo našo jed. Tik pred postrežbo lahko jedi dodamo nekaj žlic dragega vina, ki da naši jedi piko na i.

Vendar moramo vseeno upoštevati nekaj osnovnih pravil:
Načeloma izbor barve: rdeče vino k temnemu mesu in bela vina k svetlemu mesu in ribam. Pri jedeh z veliko kisline in vinih s poudarjeno kislino nastane razmnoževanje kisline, prav tako je pri kislini in soli. Čreslovine (tanini) v vinu reagirajo s kislimi jedmi (npr. kisom) negativno, čreslovine postanejo še grenkejše. To velja tudi za kombiniranje sladkorja in taninov, pri čemer čreslovine ponovno pridejo v ospredje. Grenčine snovi v jedeh (npr. radič) in čreslovine v vinu pravtako učinkujejo na močnejše zaznavanje grenčičnih snovi.

Da bi našli pravilno vino za kuhanje, moramo upoštevati omenjene nasvete. Vedno imejmo v mislih, da vino služi kot začimba, ki nudi aromo, daje jedi piko na i ter ji dodeljuje okus. Dober tek!

Avtor: Elisabeth Eder - jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih