Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Kuhana govedina - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Kuhana govedina Poslastica tudi za izkušene sladokusce

Deli:
Facebook
Twitter

Kuhanje je najzanesljivejši in na prvi pogled morda tudi najlažji način priprave mesa. Toda povsem napačno bi bilo sklepati, da je zato kuhana govedina domena nezahtevnih kuharjev in jedcev.

Kuhana govedina velja za specialiteto v mnogih evropskih kuhinjah, na primer v Italiji kot bollito misto, v Franciji pa kot pot-au-feu, nad njo pa se ne navdušujejo le običajni jedci, temveč tudi zahtevnejši gurmani. Če se želimo tej specialiteti predati z užitkom, velja upoštevati nekaj pomembnih napotkov za pripravo govedine; tukaj gre v osnovi za počasno kuhanje ali vrenje:


■ Stara kuhinjska modrost, ki ji sicer nekateri oporekajo, pravi, da moramo meso za kuhanje dodati šele v vrelo vodo, meso za pripravo juhe pa moramo dati že v hladno vodo. Kakorkoli že, preden dodate govedino, se vsekakor odločite, ali želite imeti aromatično juho ali pa bi na krožniku raje imeli zelo okusen kos mesa. Če se želite izkazati, je najbolje, da meso kuhate v manjšem loncu z razmeroma malo vode, in sicer le tako dolgo, da je skuhano in mehko. Če pa bi raje postregli s prvovrstno juho, se mora meso kuhati bistveno dlje in z več vode, posolite pa ga veliko prej in izdatneje.

■ Pri kuhanju govedine naj bo temperatura ves čas malo pod vreliščem.

■ Postopoma kuhajte na vedno močnejšem ognju in peno, ki nastaja, sproti snemajte, dokler juha ne postane bistra. (Druga šola kuhanja govedine pravi, da je snemanje nepotrebno, saj se usedline med kuhanjem v vsakem primeru potopijo na dno lonca. V tem primeru morate vsekakor skrbno paziti, ko juho precejate.)

■ Juhi privoščite še kos govejega repa in dovolj jušne zelenjave (vendar čim manj korenja, ker juha lahko postane preveč sladka), da bo zares okusna.

■ Če kuhano govedino pripravite in je ne želite postreči takoj – če imate goste naročene pozneje – jo takoj, ko je gotova, na hitro dajte v ledeno vodo. Takoj zatem meso vzemite ven in pustite, da se ohladi. Hladno razrezano meso šele tik pred serviranjem pogrejte v goveji juhi skupaj z nekaj narezane jušne zelenjave, ki bo tako postala lepo hrustljava. Nato meso po možnosti postrezite v juhi, v kateri ste ga pogreli, saj bo tako sočnejše.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih