Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
kuhanje s čokolado, peka s čokolado - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Kuhanje in peka s čokolado

Deli:
Facebook
Twitter

Eksperimentirajte s čokolado!

 

Ko govorimo o kuhanju s čokolado, je vedno govora o prelivu.

Preliv vsebuje veliko maščobe (kakavovo maslo), njegova tekstura je redkejša in bolj tekoča.

Zaradi teh lastnosti ga lahko uporabljamo v različne namene in ne samo za premaz peciva.

Čokolado lahko uporabljamo tudi za izboljšanje okusa piškotov ali različnih kremnih polnil, ki so sestavni del krhkega testa. Če jo hočete dodati v kreme, testo ali mase, jo morate samo stopiti, saj glavne vloge tukaj ne igrata lesk in posteklenen videz. Zato tudi nista potrebna hlajenje in vnovično topljenje čokolade.

Pri peki s čokolado upoštevamo ista pravila kot pri navadni peki, saj je čokolada le še ena dodatna sestavina. Moramo pa upoštevati, da imata čokolada ali kakav v prahu večjo ali manjšo vsebnost maščob.

Ko pride stopljena čokolada v stik s hladnimi živili, se zelo hitro strdi, kar je idealno, če jo uporabljamo za preliv na sladoledu, pri mešanju pa se lahko zgodi, da zaradi te lastnosti ne moremo dobro zmešati vseh sestavin.

Sladoled »stracciatella« je v bistvu nastal po nesreči, saj čokoladni koščki niso bili v prvotnem načrtu. Pri mešanju morajo zato imeti vse sestavine najmanj sobno temperaturo.

Takoj ko vmešamo čokolado, moramo naslednje korake narediti po hitrem postopku, da se masa preveč ne strdi.

Snega iz beljakov ne smemo stepsti preveč čvrsto, kadar ga nameravamo dati v maso za pecivo, saj ga le tako lahko najbolje vmešamo.

Peciva s čokolado lahko odlično izboljšamo z vaniljo, čilijem, poprom, kardamomom ali balzamičnim kisom. Vendar bodite zelo previdni pri količini, saj se pri večji količini kis in mlečna čokolada ne bosta zmešala v homogeno maso, ampak bo nastala »žajfasta« struktura.

Vedno uporabite pravo vaniljo: strok vanilje ali prah prave vanilje se odlično ujameta s čokolado, medtem ko je vanilin sintetična aroma.

Čokoladna peciva bodo mehkejša, če v maso zamešamo krhlje jabolka ali hruške (količina: eno jabolko ali ena hruška na eno torto). Naslednji dan ali dan potem se bodo arome najbolje razvile in bo pecivo še boljšega okusa.

Pri maslenih masah, kot na primer pri sacher torti, mora biti maslo zelo mehko in jajca pri sobni temperaturi, da se bodo sestavine med seboj dobro zmešale. Če maslena in jajčna mešanica postane kosmičasta, jo moramo segreti v topli, ne vroči, vodni kopeli, da bo masa postala homogena.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih