bolha.com MojeDelo.com
Zakaj se milijarda čebel ne moti

Kuhanje s cvetovi - za dober okus in lačne oči

Cvetovi niso primerni le za dekoracijo našega vrta in mize, ampak lahko z njimi tudi v kuhinji dosegamo presentljive rezultate.

Kar se nam zdi popolnoma nenavadno, je po drugi strani že od nekdaj zelo običajno. Pri večini rastlin je užitno dobesedno skoraj vse, torej tudi cvetovi. Nežni cvetni lističi lahko s svojimi bogatimi odtenki v okusu izboljšajo veliko jedi. Lahko preizkusimo tudi sami. Razglejmo se po vrtu in izberimo nekaj rastlin, ki bodo zagotovo razveselile tako lačne trebuščke, kakor tudi naše goste.

Zelo pomembno:

Za vse cvetove velja, da ne smejo biti škropljeni s pesticidi.

Zato lahko kar takoj pozabimo na nakupovanje cvetlic v cvetličarnah. Varnejši način je zagotovo ta, da jih naberemo sami na našem vrtu ali med sprehodom po gozdovih in poljih. Za cvetove velja enako kot za gobe: kadar smo v dvomih, jih raje ne nabirajmo, ker obstajajo tudi strupene cvetlice kot so božična zvezda, cvetovi paradižnika, afriška vijolica, medena detelja, negnoj, šmarnica, železni klobuk ali zlatica.

Alergijki morajo biti pazljivi, saj veliko cvetov vsebuje sestavine, ki lahko povzročijo alergijske reakcije. Najbolje jih je pred uporabo preizkusiti na koži (rahlo pobožajmo delček kože in počakajmo nekaj ur).

Cvetove je priporočljivo nabirati tik pred uporabo, saj so zelo občutljivi. Najbolj sveži in okusni so zgodaj dopoldan, takoj ko odprejo svoje popke. Kratkoročno jih lahko ohranjamo sveže tako, da jih puščamo v vodi. V pijačo ali k jedi jih primešamo šele tik pred postrežbo.

Pri kuhanju s cvetovi je nabolje, če uporabimo le cvetne lističe. Pri tem moramo odstraniti stebla, prašnice, pestiče in zelene dele.

Cvetove ne peremo tako kot solato, ampak zadostuje, če jih pretresemo in na hitro splaknemo v hladni vodi. Nato jih previdno posušimo s krpo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih