Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
kuhanje z vinom, osnovna pravila - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Kuhanje z vinom Katera vina so primerna?

Deli:
Facebook
Twitter

Vino uporabljamo za dušene jedi, za prelive ali za penaste omake. Seveda v sladicah ne smemo izpustiti ruma. Toda katero vino je zares primerno za kuhanje?

O vinu za kuhanje

Na vino, primerno za kuhanje, je treba ravno tako gledati kot na sveže sestavine, dragocene začimbe in najvišjo kakovost mesa in rib. Poleg tega pri kuhanju uporabljamo le vina, ki jih tudi sicer z veseljem pijemo, kot na primer čudovit kozarec vina, ki nas spremlja ob kuhanju. Verjetno se vam zdi nemogoče, da bi si ob pripravljanju goveje pečenke zaželeli ciknjeno vino. Profesionalni in ljubiteljski kuharji že iz lastne izkušnje vedo, da se slaba sestavina s kuhanjem ne bo izboljšala – ravno nasprotno, slabi elementi se bodo še pomnožili in pokvarili celotno jed. Če jédi dodamo nekaj ciknjenega vina, bo imela le zgoščen okus po pluti, nikoli pa iz nje ne bo nastala okusna vinska omaka.

Vino, s katerim pozneje postrežemo pri jedi, bi morali uporabiti tudi za kuhanje. To se sicer zdi logično, vendar je lahko v nekaterih primerih precej drago – če si namreč želite ob jedi privoščiti izvrstno steklenico modrega pinota iz Burgundije, za katero ste plačali lepo vsoto. V tem primeru se ponuja rešitev: ostanete lahko pri isti sorti iz istega območja, le da raje izberete katerega od manj prestižnih modrih pinotov in tako izboljšate jed. Tik preden postrežete z jedjo, ji lahko dodate nekaj jedilnih žlic dragega vina; to bo res pika na i.

Vseeno pa upoštevajte nekaj osnovnih pravil!

V osnovi pazite na barvno kombinacijo: rdeča vina k temnemu mesu, bela vina pa k svetlemu mesu in ribi. Pri jedeh z veliko kisline in kiselkastih vinih se kislina pomnoži, prav tako pa je tudi s kislino in soljo. Čreslovine oziroma tanini v vinu na kisle jedi (na primer z veliko kisa) reagirajo tudi negativno; kislost tanina se še poveča. To velja tudi za kombinacijo sladkosti in taninov; tudi tu tanini prevladujejo. Podobno je z grenčično snovjo v jedeh (na primer v radiču) in čreslovino v vinu, ki povzročita, da nastane več kislin.

Upoštevajte te namige, če želite najti pravo vino za kuhanje. In ne pozabite, da ima vino vlogo začimbe, ki jed naredi popolnejšo in okusnejšo. Dober tek!

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih