bolha.com MojeDelo.com
Pijače za hladne dni

Kuhano vino, punč in drugi vroči okusi

Bolj kot je zunaj mrzlo in neprijetno, boljše se počutimo v topli varni sobici.

V takšnih dneh nam kozarec punča, groga ali kuhanega vina ob večerih prijetno pogreje dušo in telo.

Pet sestavin
Lahko bi mislili, da punč, zaradi svojega zloglasnega učinka pri prekomernem uživanju, izhaja iz angleške besede  »punch« (udares s pestjo), vendar v resnici nima nič skupnega z njo. Ime punč se navezuje na indijsko besedo »pandscha« - kar se še najbolj približa v prevodu besedi »pet«.  In ravno toliko sestavin sestavlja tradicionalni punč: voda, čaj, arrak (riževo žganje), limonin sok in sladkor.

Pijača, ki je v 17. stoletju dobila to ime, je smela vsebovati le pet delikates - arrak, limono, sladkor, čaj in eno začimbo.

Od čajev je najbolj primeren čaj vrste Assam. Če ni posebej navedeno, vzamemo 12 g, to je ca. 2 jedilni žlici čaja na liter vode.

Pomembno je, da pupostrežemo vroč, vendar ne prevret, saj lahko izgubi precej arome.

Pred postrežbo moramo segreti kozarce, saj mora punč ostati vroč, ne glede na to, da je zelo dober tudi hladen.

Angleški mornarji v službi »East India Company« so to ekskluzivno mešanico prinesli iz vzhodne Indije. Punč danes pripravljamo tudi tako, da namesto Arraka uporabimo rum.

Apropos rum
Izvor imena rum ni popolnoma razjasnjen. Lahko izhaja iz latinske besede saccharum (sladkorni trs) ali iz angleške rumbustion (=alkoholni direndaj). Možna je tudi povezava s pijačo »brum«, ki jo že več kot 1000 let pijejo v Maleziji ali »rummer«, ki označuje velik kozarec iz katerega so nizozemski mornarji uživali rum.

Prva uradna omemba ruma izvira iz leta 1654: vrhovno sodišče v Connecticutu je odločilo zaplembo »vsake alkoholno visokoprocentne pijače iz Barbadosa, običajno ruma, imenovane killdevil oziroma tako nekako«. V 17. stoletju se je v Evropi povečalo povpraševanje po sladkorju, povečana pridelava sladkornega trsa na karibskih kolonialnih otokih je bila zato nujno potrebna in neizbežna. Kolonialisti so sicer prepovedali izvoz alkohola (=ruma), vendar je bila vseeno dovoljena prodaja vojakom na licu mesta, ki pa so ga nato spravili naprej v promet.

Nekaj najboljših vrst ruma izhaja iz Martinika. Iz tega otoka prav tako izhaja beli »Rhum agricole« (narejen iz svežega soka sladkornega trsa, ki ga hranijo v sodih iz legiranega jekla) in tudi temni »Rhum vieux« - (rum, ki ga hranijo različno dolgo v sodih iz hrasta). Obstaja tudi »Millésimé«, letni rum ali »Hors d'Age«, ki je mešanica iz različno staranih vrst ruma. »Très vieux« je prav tako vrsta ruma, za katerega je značilno, da ga hranijo med 10 in 15 let.

»Old Grog« (stari grog)
3. julija 1970 je prišlo do zgodovinskega preobrata v zgodovini kraljeve mornarice. Po 200 letih je bila črtana do takrat uradno dovoljena dnevna količina ruma. V pojasnilu »britanske kraljeve mornarice« iz leta 1687 je zabeleženo, da je pint (ca. 05 litra, kasneje so zmanjšali količino na ¼ pinta) ruma dovoljeni del dnevne količine (!) posameznega mornarja! Venadar je že leta 1740 admiral Edward Vernon svojim vojakom dovolil, da pijejo pijačo iz Karibov le razredčeno z vročo vodo, kar je bilo tudi nujno potrebno zaradi pomanjkanja discipline povezane z vinjenostjo. Ker je poveljnik ponavadi nosil toplo ogrinjalo »grogram« (grobo blago iz svile in volne), so kmalu zatem poimenovali grog tudi mešanico. Če je kdo mešanice popil preveč so ga poimenovali »groggy«, ta beseda pa še danes označuje nekoga, ki je podlegel izčrpanosti.

Grog- osnovni recept
Grog postrežemo v kozarcu posebno za grog, v katerega damo tudi stekleno palčko ali žličko, ki prepreči da bi se kozarec razletel, ko vanj nalijemo vročo vodo. Do 2/3 kozarca nalijemo vročo vodo ali čaj in prelijemo s ca. 4 cl ruma. Dve do tri kocke sladkorja dodelijo še nujno potrebno sladkost. Namesto ruma dandanes lahko uporabimo tudi gin, arrak ali vinjak. Dodamo nekaj kapljic limoninega ali limetinega soka in s tem izpopolnimo okus.

Segreti na zimskih strminah
Kuhano vino velja pri smučarjih kot prva pomoč za dober start. Zelo zaželeni ogrevalni učinek pa kuhanemu vinu dodeli šele dodani rum. Na osnovi rdečega vina narejen vroči napitek z dodanimi zimskimi začimbami kot so cimet, koriander in klinčki pa je v dolgih mrzlih dneh zelo priljubljen tudi pri ostalih.

Vendar vseeno ali za ogrevanje, segrevanje ali pogrevanje - pri vseh teh načinih ogrevanja moramo uživati vroč napitek v količinah, za katere vemo, da lahko prevzamemo tudi odgovornost.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih