bolha.com MojeDelo.com
(Cucumis sativa)

Kumara

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Posegajmo po čvrstih in zelenih kumarah, ki niso zmečkane ali obarvane. Pazimo, da ne kupimo preveč dolgih kumar- srednje velike so bistveno boljšega in manj grenkega okusa.V hladilniku obstojijo le 3-5 dni in niso primerne za zamrzovanje, saj hitro zagnijejo. Kadar  jih želimo uporabiti v hrustljavi solati, jih moramo narezati tik pred uporabo. Za klasično kumarično solato pa jih najprej nasolimo, tako da se narezani kolobarji ali koščki rahlo zmehčajo.

Kratka kulturna zgodovina kumarice

»Kar je posuto s kumaričnim prahom, še miši ne povohajo« - v 16. stoletju so sicer kumarični prah uporabljali kot sredstvo proti škodljivcem, vendar jim je bilo že tisočletja prej poznano, da gre za zelo okusno zelenjavo. Že rimski cesar Tiberius je tako ljubil kumare, da so mu morali zagotoviti zalogo čez celo leto. Rimljani so sadili kumare v premične posode, da so jih lahko premikali med toplimi prostori in sončnimi predeli. Šele v 19. stoletju so jih nizozemski proizvajalci zelenjave začeli pridelovati v steklenjakih. Od takrat si ne moremo kadarkoli v letu predstavljati jedilnika brez solatnih kumar ali kislih kumaric.

Biološke značilnosti

Podobnost sicer ni očitna na prvi pogled, ampak je kumara največja jagoda, ki spada v družino bučnic. Kumare so plod plezalke enoletnice, ki lahko zraste med 1 do 3 m in je zelo občutljiva na mraz. Plodovi imajo lupino zelene in tudi vse do bele barve, ter so glede na vrsto lahko gladki, hrapavi, brazdasti ali celo bodičasti. Dolžina kumar variira med 7 do 60 cm. Obstaja več kot 40 vrst kumar- poleg solatne kumare npr. tudi kisla ali mini kumara.

Za zdravje in telo

Že v starem Rimu so vedeli, da kumara nima le slastnega okusa in dobrih učinkov na telo, ampak je tudi pravi zaklad za lepotno nego. Vitamini in sluzi v kumaričnem olupu napenjajo in gladijo kožo, sveže iztisnjeno kumarično vodo lahko uporabljamo kot vodico za obraz, maska iz stisnjenih kumar, jajčnega beljaka in limoninega soka pa osvežuje obraz. Kumare niso vrelec maldosti le za zunanjo uporabo: s 97% vodnega deleža in le 10kcal/100g so čisti užitek brez pregrehe. Vsebujejo vitamin C, kalij in folno kislino, delujejo diuretično, nižajo sladkor v krvi in nas ohranjajo vitke.

Avtor: Helene Wagner / jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih