bolha.com MojeDelo.com
(Curcuma longa)

Kurkuma

Deli:
Facebook
Twitter

Na kaj moramo biti pozorni pri kuhanju?

Vonj kurkume nekoliko spominja na ingver, njen okus pa je milejši od ingverjevega, zelo aromatičen in rahlo grenek. Zaradi intenzivnosti barve je pomembno, da kurkumo, ki jo večinoma uporabljamo v obliki praška, hranimo zaprto v suhem in temnem prostoru. Svežo kurkumo uporabljamo tako kot ingver – vendar pozor: roke in kuhinjski pripomočki bodo nato rumene barve. Na sončni svetlobi barve spet hitro zbledijo. Ker kurkuma ne glede na to, ali je sveža ali zmleta, ne poskrbi le za intenzivno obarvanje, temveč ima tudi intenziven okus, jo raje uporabljajte v majhnih količinah.

Kratka zgodovina kurkume

»Indijski žafran«, »rumeni ingver« ali »kitajske korenine« – tako raznolika in zavajajoča so različna poimenovanja kurkume, ki obstajajo že, odkar ljudje poznajo to rumeno začimbo. Izvira iz Južne Azije, a so vsaj informacije o njej že v starem veku prišle v Evropo. Tako je grški zdravnik Dioskorid v 1. stoletju pr. n. št. pisal o kurkumi in ugotovil, da naj bi zaradi nje iz maternega znamenja izpadale dlake. Ta rumena začimba se je zares razširila šele v srednjem veku s pomočjo Arabcev, ki z njo niso barvali le oblačil, kot je bilo običajno v Indiji, temveč so jo uporabljali tudi za začinjanje in obarvanje jedi. Vsekakor so se zavedali tudi zdravilnih učinkov kurkume, ki so jo zaradi podobne barve imenovali tudi žafran. Danes s kurkumo le še redko barvajo oblačila, a njen okus še vedno cenijo po vsem svetu.

Biološke značilnosti

Kurkuma je tesna sorodnica ingverja. Trsju podobna trajnica v višino zraste do enega metra; ima izredno dekorativne in velike liste ter čudovite belorumene cvetove. Deli rastline, ki jedi in oblačila obarvajo rumeno, so rizomi, torej podzemna stebla. Ta so podolgovata in imajo, podobno kot ingver, grude ter rjavo lupino, v notranjosti pa rumenooranžno meso.

Za zdravje in telo

Zaradi rumene barve, ki jo kurkuma da vsaki jedi, ta začimba izboljšuje razpoloženje. V zdravilstvu je zelo cenjena predvsem kot sredstvo za jetra in žolč, saj pospešuje izločanje žolča in tako pomaga pri prebavnih težavah. Poleg tega ne povečuje le teka, temveč očisti tudi telo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih