Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Lahkotna poletna prehrana - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Lahkotna poletna prehrana Poletje

Deli:
Facebook
Twitter

Poletje in vročina nas največkrat sama od sebe pripravita do tega, da jemo drugače kot v drugih letnih časih. Kaj in kako jesti poleti? Kakšni naj bodo zdravi in lahki poletni obroki?

Jejte sezonsko in lokalno

Poletje je najboljša priložnost za uživanje v svežem sadju in zelenjavi. Izbirajte sadje in zelenjavo, ki sta pridelana čim bližje – poleti res ni razloga, da bi kupovali mango in ananas iz daljnih krajev, ampak posezite po češnjah, marelicah, breskvah, jagodičevju, listnatih solatah, špinači in blitvi, bučkah, paradižniku ... Izbira je velikanska in zelo zdrava.

Obroki naj bodo lažji

Goste enolončnice zamenjajte z lahkimi zelenjavnimi juhami (ne pozabite na hladni andaluzijski gazpacho in mrzlo kumarično juho ali avokadovo juho), meso naj zamenjajo sveže ribe, testenine in riž (priporočljive so polnovredne različice) pripravljajte z zelenjavo, ribami, morskimi sadeži. Okus dodajajte s svežimi zelišči.

Ohladite se

Zvezde poletnega jedilnika so zagotovo solate. A ne ostanite pri listnatih solatah in paradižniku. V lahkotne kombinacije vključite tudi koromač, kumare, bučke, sveža zelišča, stročji fižol – mešajte po okusu, dodajte olivno olje ter limonin sok ali kis. Da bodo solate bolj nasitne, jih dopolnite z malo testeninami, riža ali drugimi žitaricami, feto, mocarelo, trdo kuhanimi jajci, krompirjem, kuhanim v oblicah. Ohladite se še z domačimi sadnimi smoothieji, limonado (sladkorja ne dodajajte), mrzlim pravim in zeliščnim čajem (strokovnjaki pravijo, da poprova meta hladi in pomirja želodec po obroku). Posladkajte se s sladoledom, ledeno kavo, jogurtom s svežim sadjem, sadno solato, mrzlo skutino torto, ki ne potrebuje pečenja, zmrzlino – poleti se najbrž ne bo težko odpovedati kolačem, težkim tortam in poticam.

Pijte dovolj

Ker se poleti intenzivneje potimo, je treba piti več. Na prvem mestu naj bo vedno voda. Sveže pripravljene sadne napitke izboljšajte z meliso ali meto, hladen zeleni čaj ali vodo z limoninim sokom. Izogibajte se gaziranim pijačam ter pazite na vnos sladkorja – vse pijače naj bodo brez dodanega sladkorja. Kozarec vina pa je seveda dovoljen.

Predlogi za lahek poletni dan:

 

Na morju kosila sploh ne pogrešate? Zaradi vročine je poleti največji obrok na mizi šele pozno popoldne ali zvečer. Za kosilo le nekaj malega prigriznite, večerja pa naj bo malo obilnejša, a vseeno ne pretežka. Sicer pa vam bo telo samo sporočilo, kaj in koliko potrebuje.

Avtor: T. T.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih