bolha.com MojeDelo.com

B - Leksikon

  • Babaco

    Tropsko sadje brez koščic, v daljnem sorodu s papajo, vendar je bolj osvežujočega okusa. Gojijo ga tudi v Italiji.

  • Balzamični kis

    Blag, star kis iz grozdnega mošta iz Modene. Kis zori več let v starih sodih iz različnih žlahtnih vrst lesa, ki dajo kisu posebno aromo.

  • Bambusovi vršički

    Vršički različnih vrst bambusa imajo stožčasto obliko in so dolgi do 25 cm. Narezani na majhne koščke, ki jih kuhamo približno 5 minut, so priljubljena priloga zelenjavi. V Evropi se jih dobi le vložene.

  • Banane

    Klasika med tropskimi sadeži, ki ga že 10.000 let gojijo med Indijo in Novo Gvinejo, v zadnjem času pa je v ponudbi že veliko posebnih vrst: posebno robustne sladkorne ali baby banane, sočne in aromatične jabolčne banane in rdeče banane, ki se jedo vroče.

  • Bananini listi

    V azijski kuhinji jih uprabljajo namesto prta ali krožnika in jih obložijo s številnimi jedmi, na sredo pa dajo riž. Bananini listi se uporabljajo tudi za zavijanje rib, zelenjave, riža ali drugega mesa, ki jih pripravimo za dušenje.

  • Banyul

    Južnofrancoski vinski liker.

  • Bardiranje (oplaščevanje)

    Nemastno meso zavijemo v rezine slanine, da se pri pečenju ne izuši. Npr. pri perutnini ali divji perjadi (fazan), zajčjih filejih, srninih filejih itd.

  • Bazilika

    Bazilika ni samo mediteranska, ampak tudi azijska začimba. Poznamo več vrst bazilike. Tajska bazilika (Bai Horapha) je značilna po svojih nazobčanih stebelcih. Limonska bazilika (Bai Manglack) ima kislo-poprast okus, medtem ko ima »sveta bazilika« bolj nevsiljivo aromo.

  • Beluga (črna leča)

    Majhna, črna, na izgled kot kaviar, ki je zaradi svoje hrustljavosti v sodobni kuhinji zelo cenjena (pred kuhanjem jo v vodi namakamo 4-5 ur).

  • Blanširanje

    Nekaj z vrelo vodo preliti ali na kratko v vrelo (soljeno) vodo potopiti, v ledeno mrzli vodi ohladiti:
    *za lažje lupljenje mandeljnov, paradižnikov, breskev (tudi paprik) itd.,
    *da odvzamemo zelenjavi (čebuli, pekoči papriki, špargljem) pekoč ali grenak priokus,
    *da so cvetača, ohrovt, zelje lažje prebavljivi,
    *da zelena zelenjava dobi lepšo oz. bolj svežo barvo,
    *da kostem ali perutninskim kosom za juho odstranimo neprijeten vonj, priokus ter motnost.

  • Brioši

    Francosko kvašeno pecivo z velikim deležem masla.

  • Brownie

    Ameriško čokoladno pecivo.

  • Buhteljni

    (Večinoma majhno in sladko) polnjeno kvašeno pecivo.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih