bolha.com MojeDelo.com

C - Leksikon

  • Carpaccio

    Italijanska jed iz tenkih rezin surove govedine, ki se jo običajno postreže za predjed.

  • Cesarsko meso

    Mastna, dimljena rebra ali trebušina.

  • Chianti

    Rdeče italijansko vino, ki ga proizvajajo v Toskani.

  • Chutney

    Aromatična omaka iz indijske kuhinje, pripravljena iz koščkov sadja ali zelenjave.

  • Cimet

    Cimet dà jedem, predvsem skupaj s klinčki, orientalsko kumino, kardamom, svojo kvalitetno in posebno aromo.

  • Citronska kislina

    glej askorbinska kislina
    Creme fraiche
    Kisla smetana z veliko maščobe.

  • Crème brulée

    Francoska sladica iz tradicionalno vanilijeve kreme in plasti karamele.

  • Crêpes

    Majhne, zelo tanke palačinke. Maso pustimo počivati, da se moka dobro namoči in se palačinke pri obračanju ne trgajo.

  • Cvetovi

    so navduševali že stare Kitajce, ki so med jedi z ljubeznijo uvrstili solato iz krizantem. Jedilni cvetovi pa so tudi tisti, ki se v azijski kuhinji uporabljajo bolj kot užitna dekoracija.
    Kratek pregled:
    MODRI CVETOVI: modri glavinec, cikorija, pljučnik, rožmarin, boraga, ožep in volovski jezik
    VIJOLIČNI CVETOVI: dobra misel, koriander, robidnica, dresen, travniška detelja
    RUMENI CVETOVI: velikocvetni lučnik, nokota, tolščak
    ORANŽNO-RUMENI CVETOVI: ognjič, kapucinček
    ZELENO-RUMENI CVETOVI: plahtica
    RDEČI CVETOVI: klinčki, vrtnice
    TEMNORDEČI CVETOVI: poljski mak, melisa, kapucinka
    BELI CVETOVI: kamilica, jagoda, malina, marjetica
    CVETOVI RAZLIČNIH BARV: vrtnice, krizanteme, dalije, travniške cvetlice

  • Cvreti (fritirati)

    Zelenjavo, meso, ribo ali pekovske izdelke položimo v vrelo olje in cvremo do zlatorumene barve.
    Pri cvrtju moramo upoštevati naslednje:
    a) Maščoba mora biti dovolj segreta. Debelejše/večje kose raje položimo v še ne vrelo olje, pred koncem cvrtja pa temperaturo povečamo, da se ocvrtek ne napije maščobe.
    b) Če naenkrat začnemo cvreti preveč kosov, temperatura prehitro pade in cvrtje popije preveč maščobe (na primer pečen krompirček).
    c) Med cvrtjem redno odstranjujemo ostanke (drobtine) s penovko ali pa maščobo pred ponovnim cvrtjem precedimo.

  • Cvrtki

    Krofki, v vzhajano testo zavijemo različne jedi, npr. meso, ribe, sadje ali zelenjavo in ocvremo.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih