bolha.com MojeDelo.com

D - Leksikon

  • Dateljni

    Dateljnove palme so poznali že stari Asirci, pri nas je ta sadež postal popularen pri obdarovanju ob prazniku Sv. Miklavža.

  • Degustacija

    Izhaja iz francoske besede za pokušanje. Navezuje se predvsem na pokušanje vina, vendar degustira se tudi različne menije, žlahtne jedi, sire in ostale jedi.

  • Dekantiranje

    Pri staranih vinih se na dnu steklenice pojavi usedlina, zato je takšna vina potrebno pred postrežbo pretočiti v drugo steklenico oziroma  karafo. Ta postopek imenujemo dekantiranje.

  • Demerara (sladkor)

    Neobdelan trsni sladkor , ki vsebuje nekoliko več melase.

  • Dolma

    Jed z Bližnjega vzhoda, ki temelji na polnjeni zelenjavi. Vrste zelenjave, ki jih polnijo z maso iz mesa ali brez, so bučka, jajčevec, paradižnik in paprika. Pogosto jih pripravljajo tudi z listi trte.

  • Dresing

    Omaka za solato, ki je sestavljena iz kisa ali olja, velikokrat pa tudi iz majoneze, jogurta, smetane ali gorčice itd.

  • Dresirati

    Jed oblikovati v določeno obliko:
    *Perutnino pred peko z vrvjo povezati ali
    *torto okrasiti s kremo (s pripomočkom za krašenje tort s smetano)
    *zelenjavo valovito narezati s posebnim nožem.

  • Drobtine

    Drobtine za paniranje.

  • Dušenje

    Na masti, maslu ali v lastnem soku dušiti, ne da se hrana zapeče (zelenjava, ribe, meso, sadje).

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih