bolha.com MojeDelo.com

F - Leksikon

  • Fige

    Fíga (tudi smókva) je srednje velik grm ali drevo. Kot divja raste v območju od Sredozemlja do Indije, kot kulturna rastlina pa tudi v drugih tropskih in subtropskih območjih. Sadež je dejansko soplodje. Soplodje sestavlja mesnata os soplodja (ki ima obliko v notranjost zapognjenega vrčka) in v notranjosti ležeči cvetovi oziroma koščičasti sadeži, ki imajo po tanki cevki na vrhu povezavo navzven. Navidezen sadež fige ima obliko krogle ali hruške in je glede na vrsto zelene do temnovijolične barve. Fige vsebujejo veliko vitamina B1 in mineralnih snovi ter sveže do 15 % sladkorja. Konzerviramo jih lahko s sušenjem, posušene vsebujejo do 60 % sladkorja. Asirci so gojili fige že leta 3000 pr. n. št., v Grčiji pa so jo začeli gojiti leta 700 pr. n. št. Od tod se je razširila po celotnem Sredozemlju.

  • Filetiranje

    *Pri ribah ali perutnini odstraniti kosti ali kite in narezati meso na podolgovate rezine ali fileje.
    Ribi odstraniti glavno kost in jo narezati na kose.

  • Flambiranje

    »Zažiganje« kakšne jedi gorečim vinskim žganjem, rumom ali s kakšnim drugim žganjem, da izboljšamo okus jedi.
    Tudi: z osmojevanjem odstraniti ostanek perja s perutnine

  • Fleur de sel

    Posebna kakovostna nemleta morska sol, zbrana ob posebnih vremenskih pogojih.

  • Fritati

    Jušna zakuha iz na trakove narezanih palačink.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih