bolha.com MojeDelo.com

G - Leksikon

  • Ginko oreški

    Jedrca plodov ginkovega drevesa lahko prepražimo in uporabimo kot začimbo. Namesto tega lahko uporabimo lešnike.

  • Glaziranje

    a)peciva obliti s prelivom
    b)sok, ki nastane pri pečenju mesa ali sok zelenjave pri dušenju na gosto zmešamo z maslom in sladkorjem in ga malo kuhamo in povaljamo v njem meso ali zelenjavo.

  • Glukozni sirup

    Sladkorni sirup iz vode, grozdnega sladkorja, dekstrinov. Uporabljajo ga v slaščičarnah.

  • Glutamat (sol glutaminske kisline)

    Glutamat je ojačevalec okusa in je zaradi svojih negativnih vplivov na zdravje na slabem glasu. Je sestavina jušnih osnov, juh, začimb za posipanje, solatnih začimb itd.

  • Gluten

    Gluten je osnovna beljakovina zrna pšenice, podobne proteine najdemo tudi v zrnju ječmena, rži in verjetno tudi ovsu. Značilnost glutena je, da veže nase vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa. Nadomestek za gluten je koruzni škrob.

  • Gomasio

    Mešanica sezamovih semen ter soli, ki jo precej uporabljajo na Japonskem. Lahko se uporablja za juhe, solate, zelenjavo in žitarice. Uporablja se namesto soli.

  • Gratiniranje

    Že pripravljene jedi na visoki temperaturi dobro zapeči (v pečici ali na žaru).

  • Grog

    Topla alkoholna pijača, običajno pripravljena iz dveh vrst žganih pijač in čaja.

  • Guava

    Guava je podobna limoni, vendar njen okus spominja na kutino ali hruško. Guavo lahko pojemo z olupkom, spada med sadeže, ki imajo najvišjo vsebnost vitamina C na svetu.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih