bolha.com MojeDelo.com

K - Leksikon

 • Kajenski poper

  Začimba, pridelana iz pekoče kajenske paprike. Jedem daje pikanten okus in se ga uporablja predvsem v indijski, korejski in japonski kuhinji. Je izredno zdravilen, saj blaži bolečine, uravnava prebavo in uničuje rakove celice. 

 • Kajzerice

  Posebne ročno narejene žemljice s križno zarezo na vrhu.

 • Kaki

  Kaki po okusu spominja na breskev ali marelico. Izhaja iz vzhodne Azije in ga je najbolje zaužiti surovega. Kaki velja za pravo energijsko bombo, saj vsebuje 20 odstotkov sladkorja. Izredno je bogat z vitaminoma A in C ter vitamini skupine B, vsebuje veliko kalija, magnezija, železa, fluora, bakra in joda ter pektin, ki uravnava prebavo.

 • Kalamari/lignji

  Kalamare očistimo tako, da primemo glavo ter izvlečemo drobovino odstranimo kost, oči ter tinto. Z vrečice potegnemo stran mreno in vrečico dobro izperemo. Lovk ne zavržemo, ker so užitne.

 • Kanapeji

  Majhni, bogato obloženi kruhki.

 • Kandirati

  Obdati s sladkorjem.

 • Karamelizirati

  Sladkor tako dolgo segrevati, da postane tekoč in dobi zlatorumeno barvo.

 • Kardamom

  Kardamom je večletna začimbna rastlina, ki ima živo zelene suličaste liste in razvije rdečkasto rjava semena nepravilne oblike. Semena so v strokih. Kardamom izvira iz južne Indije in Šrilanke. Danes ga veliko gojijo tudi v Gvatemali.Čeprav dobimo v trgovinah praviloma že zmlet kardamom, ima sveže zmleti ali zdrobljeni veliko močnejši vonj in okus. Pri nas je malo znan, značilen je za kulinariko jugovzhodne Azije. Je obvezna sestava curryja, tam ga veliko uporabljajo v slanih jedeh. V arabskih deželah ga dodajajo v kavo.

 • Karé

  rebra

 • Kari/kari v prahu

  To je predvsem indijska začimba oz. mešanica začimb, lahko je v različnih odtenkih rumene pa vse do rjave barve, iz približno 36 vrst začimb. Največkrat se uporabljajo kurkuma, koriander, triplat, ingver, muškatni orešček, kumina, pogosto tudi čili, kardamom, piment, cimet in klinčki. Za kari mešanico je potrebno uporabiti čimbolj sveže začimbe, saj začimbe, ki dalj časa stojijo, izgubijo svojo aromo. Uporaba: kari najprej malce porumenite na maščobi, šele nato dodajte ostale sestavine.

 • Kitajsko zelje

  Kitajci in Japonci ga uporabljajo kot klasičen dodatek k enolončnicam. Zaradi svojega nežnega okusa je nepogrešljiv tudi v korejski jedi Kim-Chi.

 • Kivi

  Kivi je užiten sadež kulturne skupine gozdne trte Aktinidije. Aktinidijin »dom« je Shaanxi, Kitajska. Plodovi kivija so ovalne oblike, velike pribižno kot kokšje jajce. To je približno 5-8 cm v dolžino in 4,5-5,5 cm v premer. Kivi ima vlaknt zeleno-rjav olupek in svetlo zeleno ali zlato meso z približno 800 črnimi, užitnimi semeni. Meso ima mehko teksturo in unikaten okus. Kivi je bil prvotno znan kot kitajska kosmulja, nato pa so ga, sredi dvajsetega stoletja, preimenovali zaradi tržnih razlogov, najprej v melono nato pa v kivi. To ime je kivi dobil po ptiču kiviju iz Nove Zelandije, saj naj bi bil olupek tega sadja podoben perju ptiča kivija.
  Koriander
  Koriánder je enoletna začimbna rastlina, ki zraste 50 do 60 cm visoko. Cvete v belih ali bledo rdečkastih kobulih. Rastlina je mehka in rahlo gnilega vonja. Listi imajo različno velikost, so široko loputasti pri dnu rastline in manjši ter pernati višje na rastlinskem steblu. Cvetovi so v malih kobulih, nesimetrične oblike. Cvetni listi, ki so usmerjeni od središča kobula so dolgi od 5 do 6 mm, tisti, ki pa so usmerjeni proti središču kobula, so dolgi le 1 do 3 mm. Plod je oblaste oblike, suh in njegov premer je 3 do 5 mm. Ime koriander izhaja iz latinske besede coriandrum, ki jo je prvi omenjal Plinij starejši. Latinska beseda izhaja iz grške besede corys, kar pomeni posteljna stenica in -ander, podoben. Nanaša se na domnevno podobnost vonja zmežkanih listov z izrazitim vonjem stenic, ki ga danes v dobi insekticidov skoraj ne poznamo več. Užitni so vsi deli rastline. Pri kuhanju se uporabljajo največ zreli listi in zrela ter posušena semena.

 • Koriander

  Začimba, primerna predvsem za svinjske jedi, karije, nekatera peciva itd.

 • Kranjska sivka

  Posebna vrsta čebel, katerih med je vrhunske kakovosti.

 • Krofi

  Rahlo pecivo, ocvrto v olju.

 • Krokant

  Olupljeni mandlji, lešniki in orehi ali bučna semena na grobo zmeljemo in zmešamo s karameliziranim sladkorjem v razmerju 30:70 ali 50:50 (oreški/sladkor), položimo na noljen pekač in pustimo, da se ohladi. Trdo skorjo nato nadrobimo na fino ali na grobo.

 • Kuhanje na pari

  Sestavine pripravljamo na vroči pari (vodo lahko začinimo) v pokritem loncu s cedilom. Pokrov obtežite.
  Na pari kuhamo npr. ribe, zelenjava ali krompir.

 • Kurkuma (rumena začimba)

  Uporabljajo jo predvsem na jugu Tajske. Kurkuma je na izgled kot curry prah, vendar ima manj intenziven okus. Dejansko pa vsaka curry mešanica vsebuje to rumeno začimbo oz. kurkumo pa naj prihaja iz Indije, Kitajske ali Vietnama, kjer pridelujejo različne vrste te kultivirane rastline. Barvilo, ki ga vsebuje kurkuma, se imenuje kurkumin.

 • Kvas / Kvasovke

  Kvas je organska snov, ki jo sestavlja ena ali več vrst glivic kvasovk. Te glivice (fikomiceti, evmiceti, saharomiceti) proizvajajo encime, ki povzročajo vretje ali fermentacijo. Najbolj znane glivice so saharomiceti, ki s fermentacijo sladkorja pridobivajo alkohol v pridelavi alkoholnih pijač (vino, pivo).
  Naravni kvas je tisti, ki se v pekarstvu pridobiva iz testa. Kos svežega testa, ki smo ga zgnetli iz moke in vode pri 20-25°C, pustimo fermentirati za kakih deset dni, nakar mu dodamo moko in vodo ter tako dobimo kislo testo. To je naravni kvas, ki ga potem lahko uporabljamo pri mesenju kruha kot rahljalno sredstvo.
  Pivov kvas se je včasih pridobival iz usedlin pri fermentaciji ječmena za proizvodnjo piva. To ime se včasih še uporablja za industrijski kvas.
  Industrijski kvas se pridobiva iz zmesi melase, fosfatov in kislin, kateri je treba dodati nekaj klic in nato pustiti, da vre pri 25°C. Po končani fermentaciji je treba maso zaliti in precediti, nato več ali manj posušiti in končno embalirati za prodajo. Ta kvas se potem uporablja pri izdelovanju testa za kruh in sladice. Veliko se uporablja tudi v dietetiki zaradi izdatne vsebine vitaminov B in mineralnih soli. Za živalsko prehrano se proizvaja posebne vrste kvas iz melase in celuloznih bisulfitov ter specifičnih klic.

 • Kvaša

  Začinjena tekočina, v katero damo meso ali ribo, da dobi poseben okus in da meso ostane mehko in obstojno dlje časa. Kvašo naredimo iz rdečega vina, polnomastnega mleka ali kisa in vode, dodamo začimbe, kot so lovor, brinove jagode in timijan.

 • Kvašenje

  Meso ali divjačino položimo v kvašo, da bo dlje obstoječe in bolj okusno.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih