bolha.com MojeDelo.com

L - Leksikon

 • Liči

  Ličijevi sadeži so dolgi tri do pet centimetrov. Njihova groba hrapava in krhka lupina je rožnate ali rdeče barve. Ko se posuši, pa postane rjavkasta. Meso sladko-kislega okusa je belo, na sredini pa je razmeroma velika koščica. Obirajo zrele sadeže, saj nezreli obrani ličiji ne dozorijo. V Evropo zaradi dolge poti ličiji velikokrat prispejo potemneli.
  Ker so ličiji precej občutljivi, jih veliko predelajo in prodajo v pločevinkah. Boljšega okusa so seveda sveži sadeži, ki popestrijo sadne solate, sladice in slane jedi. Kitajci jih cenijo v kombinaciji s perutnino in drugim mesom, posušene sladke ličije pa dajejo v čaj namesto sladkorja. V ličiju je veliko vitamina C in B, kalija, bakra, fosforja in magnezija.

 • Limeta

  Limeta je agrum iz rodu Citrus (družina Rutaceae). Je morda križanec med limono in citrono, a strokovnjaki si niso edini o njenem izvoru. Prevladuje mnenje, da gre za večkratno križanje med raznimi citrusi in morda tudi s fortunelami, kar je privedlo do današnje obstojne in strokovno opredeljene vrste.

 • Limona

  Najpopularnejši južni sadež pravzaprav ni nič kaj eksotičen, ampak je to subtrobski sadež, ki izvira iz Azije, svoje mesto pa je našel tako v Arabiji kot v Sredozemlju.

 • Limonina trava (limonska trava)

  Travasta začimba s svežo limonsko aromo, ki jo uporabljajo predvsem v siamski kuhinji in kuhinji Daljnega vzhoda. Dobimo jo lahko tudi v prahu. Limonska trava pa ni le odličen dodatek juham, vendar se dodaja tudi riževim jedem in solatam. Preden limonsko travo uporabimo, jo na drobno narežemo ali natrgamo.

 • Limonini listi

  To je zelo priljubljena začimba na Tajskem in se jo dobi predvsem na tajskih tržnicah, seveda pa jo lahko nadomestimo z limetinim sokom.

 • Lotos

  Lotosovi cvetovi veljajo za simbol lepote, deli cveta, ki ne cvetijo pa so na Kitajskem cenjeni zaradi svojega okusa. Imenujejo jih tudi lotosova zrna in so velikosti arašidov. Lotosova semena dobijo iz strokov orjaškega lotusa, največkrat jih pripravijo kot sladico – kandirane. V lotusove liste lahko pripravimo tudi različne jedi, kot je dim-sum (riž s piščancem ali svinjino) ki zavite v liste razvijejo še boljšo aromo. Namesto lotusovih listov lahko uporabimo vinske ali bananine liste.

 • Lotosova korenina

  Korenina, ki ima podobno teksturo kot surov krompir in podoben okus kot kokosovo mleko, se pogosto uporablja v azijski kuhinji. Korenino olupimo in narežemo na tanke rezine, ki jih pokapljamo z oljčnim oljem. Hrustljavo jih zapečemo v pečici ali mikrovalovki.

 • Lupljenje lešnikov

  Lešnike prepražimo, olupimo, zavijemo v krpo in jih drgnemo.

 • Lupljenje mandljov

  Mandlje obkuhajte, odcedite in zavijete v krpo ter jih ribate enega ob drugega, nato odstranite kožico.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih