bolha.com MojeDelo.com

M - Leksikon

  • Mandarina

    Izvira iz Indokine in je sorodnica pomaranče. Obstaja več vrst mandarin, med njimi tudi take brez koščic. Vrste: satsume, tangerine, klementine.

  • Mango

    Barva manga so različne od zelenorjave do rdeče. Mango pobirajo še ko je nezrel, zato da meso ob koščici ne bi želiralo. Če želimo, da je mango malo slajšega okusa, ga moramo pustiti zoreti pri sobni temperaturi. Mango ima veliko vsebnost karotena med vsemi sadeži. Iz njih lahko pripravimo sokove, sadne solate in tudi sladoled.

  • Mangold (blitva)

    Blitva je v sorodu z rdečo peso. Liste lahko pripravimo kot špinačo, mesnate dele listnih pecljev pa pripravimo kot šparglje ali črni koren.

  • Marinada

    Marinada je pomaka z začimbami in kisom, v kateri namakamo ribo ali meso. Če meso ali ribo mariniramo postaneta mehkejša in povzameta arome iz marinade. Marinade nikoli ne solimo, saj bi sol popila ves sok iz marinade.

  • Marmelada

    Marmelada je sadni pripravek z veliko sladkorja. Naredimo jo lahko skoraj iz vsakega sadja. Največkrat za pripravo izbiramo med marelicami, slivami, višnjami ali ribezom. Obstaja pa tudi kombinacija več vrst sadja. Primerna je za mazanje na kruh v kombinaciji z margarino ali maslom. Uporabljamo jo tudi kot namaz za palačinke.

  • Maroni

    Žlahtni kostanj.

  • Medvedje šape

    Na Kitajskem veljajo za delikateso, dobimo jih lahko izključno v suhem ali zamrznjenem stanju. Vsebujejo veliko galerta, za njihovo pripravo potrebujemo veliko časa, da se njihov okus prav razvije.

  • Melancan(a)

    glej jajčevec

  • Miso

    Japonska pasta iz sojinih kalčkov.

  • Morska kumara

    Morska žival, podolgovate oblike, ki jo posušijo na soncu. Preden jo pripravimo, jo moramo 24 ur namakati vodi.

  • Mošt

    Sok iz grozdja ali jabolk, ki še ni zavrel.

  • Mu err

    Užitne kitajske gobe.

  • Mušule

    Na Japonskem jih pripravljajo ob velikih družinskih praznikih, predvsem porokah. Pripravijo jih na način »sashimi« ali jih grilijo in postrežejo zraven teriyaki omako.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih