bolha.com MojeDelo.com

N - Leksikon

  • Na hitro ohladiti

    Jed takoj po kuhanju prelijemo s hladno vodo ali pa jo v vodo kar postavimo. Ohlajeno hrano bomo lažje olupili ali oluščili (npr. jajca, krompir in breskve) in ne more se prekuhati, izsušiti ali zlepiti (npr. riž, testenine in žličniki).
    Če juhe in druge mastne jedi prelijemo z mrzlo vodo, se bo na površju nabrala maščoba, ki jo nato lahko odstranimo.

  • Namakati

    Jedi ali vročo tekočino kuhati in ogenj ugasniti ter pustiti, da se samo do konca skuha.

  • Namastiti (pomastiti)

    Pekač ali modelčke za peko znotraj namažemo z maslom ali oljem, da spečeno nato lažje odstranimo. Namastimo tudi pribor za peko, da se testo ne prime.

  • Nori

    Japonsko ime za različne vrste užitnih morskih trav. Je hrustljava in ima rahlo sladek okus – za klasičen suši. Na drobno narezan nori lahko uporabimo kot začimbo za riž, testenine, solate. Med vsemi algami je nori najdragocenejša vrsta alg. Pri ženskah uravnava jin jang ravnovesje in izboljšujejo krvno sliko. Kdor ima težave s ščitnico, naj bo pazljiv pri uživanju te alge, saj je bogata z jodom.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih