bolha.com MojeDelo.com

S - Leksikon

  • Sake

    Sake ni le riževo vino, ampak tudi losos. Japonci in Norvežani lovijo losose v reki, ko plavajo nasproti toku, saj je njihova vsebnost maščob takrat nižja, kot na odprtem morju. Kot specialiteta, predvsem za suši, velja tudi losos imenovan Ikura ali Sujiko.

  • Sečuanski poper

    Ni v sorodu s črnim poprom. Gojijo ga v provinci Sečuan in je podobno pekoča začimba kot rdečerjava semena rumenega lesa (rastlina).

  • Sezamovo olje

    Zelo aromatično začimbno olje, imenovano tudi Goma Abura, ki je priljubljeno predvsem v kitajski kuhinji in ga zaradi intenzivnega okusa uporabljamo v majhnih količinah.

  • Skuša

    Je mastna riba, vendar zelo priljubljena riba na Japonskem, ki jo moramo takoj porabiti, saj ne ostane dolgo sveža.

  • Smoothie

    Hladna pijača iz zmiksanega svežega sadja.

  • Soja

    Soja je stročnica visoke hranljive vrednosti. Obstajajo razne vrste soje, ki se med seboj močno razlikujejo in to ne samo po obliki zrna, barvi in okusu, pač pa tudi po kemični sestavi. Soja vsebuje zelo velik odstotek maščob - povprečno 19% in beljakovin - povprečno 37% ter pomembne količine vitaminov A in B skupine. Soja se v prehrani uporablja podobno kot druge stročnice, vendar njen okus in vonj večini ljudem ni prijeten, zato jo uporabljajo v industriji prehrane predelano kot: sojino mleko, sojin sir (bolj znan kot tufu), sojina moka, sojino olje, sojina omaka, sojini briketi.

  • Sojini kalčki

    V Evropi pod tem imenom prodajajo kalčke fižola mung, iz katerih delajo tudi steklene rezance, ne pa kalčke soje. Kalčki so vsekakor zdravi in hranljivi.

  • Stepsti

    Omako ali kremo stepemo z metlico, da nastane rahla, zračna zmes oziroma konsistenca.

  • Strgalo

    S strgalom lahko zelenjavo ali sir narežemo na lističe (npr. Strgalo za kumare, strgalo za sir).

  • Sufle

    Rahel biskvit.

  • Sušene ribe

    Sušena modra riba se v Evropi uporablja predvsem za mačjo hrano, v Aziji pa jo uporabljajo kot začimbo k hrani.

  • Sušenje

    Sadje in zelenjavo počasi sušimo na zraku ali v pečici. Preden ponovno uporabimo, jih malce namočimo.

  • Suši

    Specialiteta japonske kuhinje. Sestavine so največkrat riž, surova riba, zelenjava. Oblikovane so v majhne rolice in zavite v nori – list alge.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih