bolha.com MojeDelo.com

T - Leksikon

 • Taco

  Tradicionalna mehiška jed iz pšenične ali koruzne tortilje in nadeva, ki je običajno sestavljen iz govedine, piščanca, morske hrane, zelenjave in sira. Jed pogosto postrežejo s tradicionalnimi mehiškimi omakami, kot sta salsa in guakamole. 

 • Tofu

  Sojin sir je narejen iz sojinega mleka in je bogat z beljakovinami. Poznamo več vrst tofuja, med njimi tudi dimljen tofu, tofu z začimbami, tofu z zelenjavo itd. Tofu je »duša« kitajske kuhinje in ga prav tako spoštujejo kot ribje, račje, piščančje in svinjsko meso. Po odprtju embalaže moramo tofu kmalu porabiti, saj se hitro pokvari.

 • Tuna

  Tuna Albacore do 30 kg velja za najboljšo vrsto tune. Imenujejo jo tudi dolgoplavuta tuna in biva v toplejših morjih. Rdečo tuno, ki tehta tudi 900 kg najdemo v Pacifiku, vzhodnoatlantskem morju, sredozemskem morju, njeno rdečkasto meso spominja na steak. V družino tun spadata tudi vrsta ribe Bonito in skuša.
  Tuna (jap. Maguro) je med biologi priljubljena zaradi svoje elegantne oblike in modre barve na hrbtu.
  Tunino meso se pripravi kot govedina, okus ima podoben teletini. Črnoplavuta tuna je priljubljena jed pri Japoncih. Uživajo jo večinoma surovo.
  Najbolj masten del tune je njen trebuh, ki na Japonskem velja za delikateso. Japonci ga imenujejo Toro. Tunino meso je prav tako priljubljeno v Evropi.

 • Tzatziki

  Grška in turška omaka iz jogurta, kumar, česna, soli, olivnega olja in popra. Včasih jo obogatijo s koprom, limoninim sokom, peteršiljem ali meto. Običajno se jo postreže s kruhom, in sicer kot predjed.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih