bolha.com MojeDelo.com

ZZ - Leksikon

 • Žabji kraki

  Žabji kraki, ki spominjajo na piščančje perutničke, so priljubljene predvsem na Kitajskem. Grozljivo trganje krakov s še živih žab je zdaj prepovedano in je šlo skoraj že v pozabo. Zdaj žabe zakoljejo tako kot piščance.

 • Žafran

  Pravi žafran je rastlina iz družine perunikovk. Cvet ima tri stigme, kar so distalni konci karpelov rastline. Skupaj z vratom, ki povezuje stigme s preostalo rastlino, te sestavne dele pogosto sušijo in uporabljajo kot začimbo in barvilo. Žafran, ki je že desetletja najdražja začimba na svetu po teži, izvira iz Jugozahodne Azije. Gojiti so ga začeli blizu Grčije.

 • Želatina v listih/Želatina

  *Želatino vedno namakajte približno 5 minut v hladni vodi, vendar ne predolgo!
  *V tople mase lahko želatino tako vmešamo, pustimo da se dobro ohladi in jo uporabimo, ko se masa začne zgoščevati, drugače se lahko želatina usede na dno.
  *Peciva, kamor smo dali želatino moramo vedno dobro začiniti in dobro ohladiti ali celo na kratko (za približno 1 uro) dati v zmrzovalnik.
  *če zmešamo hladno maso in želatino, moramo nenehno mešamo ali pa maso dati na dva dela. V en del zamešamo tekočo želatino in potem vse skupaj zmešamo z drugim delom mase. Pozor! Maso, v katero ste dali želatino, ne smete ponovno mešati z mešalnikom, saj se bo učinek želatine zmanjšal!!
  *Pri sadnih pecivih morate vedeti, da zaradi kislin in encimov v nekaterih vrstah sadja želatina ne bo zelo čvrsta! To so: ananas, kivi, papaja, fige, jagode, rabarbara). V tem primeru moramo sadje zakuhati v sladkani vodi (trdo sadje) ali v mlačni sladkani vodi sadje na kratko namočiti.
  *Ne pozabite vmešati želatine! (se zgodi!)

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po receptih