bolha.com MojeDelo.com
(Citrus Limon)

Limone

Na kaj moramo niti pozorni pri pripravi
Da bi si olajšali delo pri iztiskanju soka iz imone, jo lahko najprej nekajkrat močno povaljamo po delovni površini. Tako bomo sok lažje iztisnili. Če v kuhinji potrebujemo manjšo količino limoninega soka, je najbolje, da limono prebodemo s tanko iglo in tako iz nje iztisnemo le malo soka. Majhne in težke limone vsebujejo več svežega soka kot večje sorte. Limonin sok je tudi dober nadomestek soli, saj da jedem močan aromatičen in svež okus.

Kratka zgodovina limone
Danes na žalost ne moremo dokazati točnega izvora limone, še vedno pa lahko ugibamo, od kod ta sončen rumen sadež izvira – sledi lahko najdemo od jugovzhodne Azije, preko Indije, do severne Afrike. Prvi dokazi izvirajo iz 10. stoletja, ko naj bi sadeže drevesa, ki spada v družino rutičevk, kot fin dodatek k aromam v orientalski kuhinji uporabljali že Arabci. Od tam naj bi ta aromatičen sadež prodrl tudi v Evropo, kjer ga v mediteranski kuhinji še dolgo niso uporabljali. V evropski kuhinji so kot aromatičen dodatek k jedem še kar naprej uporabljali kisla jabolka in grozdje. Da se je po Evropi začel razširjati »kisel obraz«, gre zasluga Krištofu Kolumbu, ki je limono v 15. stoletju v okviru svojega drugega potovanja prinesel v Ameriko. Kmalu zatem so jo začeli uporabljati tudi v evropski kuhinji.

Biološke značilnosti
Limona spada v družino rutičevk in najbolje uspeva v subtropskem podnebju. Z botaničnega vidika pravzaprav ni sadež, temveč jagoda, ki raste na zimzelenem trnastem drevesu. Posebnost limonovca je, da lahko na njem hkrati rastejo cvetovi ter sadeži različne zrelosti. V Italiji sorte limon ločujejo glede na čas obiranja. Tri najbolj znane sorte so primofiori, limoni in verdelli. Primofiori prve cvetove razvije pomladi, sadeži pa niso zelo sočni in imajo debelo lupino. Sorta limoni je najbolj zaželena, saj je meso limone zelo sočno. Ti sadeži prav tako nastanejo iz prvih cvetov, vendar jih obiramo pozimi oziroma spomladi. Iz gospodarskih razlogov limonam poleti vsilijo tudi drugo cvetenje – te sadeže nato uvrščamo v sorto verdelli.

Za telo in zdravje
Limona, ki izboljšuje razpoloženje, ima glavno sezono tako pozimi kot tudi poleti. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C v mrzlih zimskih dneh okrepi obrambni mehanizem telesa, eterično olje limone, ki povzroča izločanje sluzi, pa pomaga pri močnemu kašlju. Vroč limonin čaj dela čudeže pri prehladih. V vročih poletnih dneh limona poživi krvni obtok, osveži in je tudi naravno sredstvo, ki pomaga pri pikih žuželk. Prav tako izboljšuje prebavo, olajša bolečine pri revmi in ima antiseptični učinek. Če ste zvečer spili preveč alkohola, pravijo, da vam bo ob zajtrku za zdravljenje mačka pomagalo tudi malo limoninega soka.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih