Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Limonska trava - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Limonska trava

Deli:
Facebook
Twitter

Prijetna dišava, ki jo trava odda pri mletju in njen sveži okus ne razveseljujeta le čutil, temveč je limonska trava že od nekdaj tudi priljubljeno zdravilo.

Zgodovina limonske trave

»Bradati čoln« – tako nekako bi lahko prevedli botanično ime za limonsko travo. Namiguje namreč na plevo, ki je v obliki čolna, in številne plasti klasov, ki spominjajo na brado. O izvoru in zgodovini limonske trave ne vemo veliko. Ker njeno uporabo v splošnem povezujemo z jedmi iz jugovzhodne Azije, predvidevamo, da tudi izvira iz tega območja – morda iz Kambodže ali Malezije. Do 80. let te začimbe, ki jo uporabljamo kot dišavo in zdravilo, v Evropi skoraj nismo poznali. Šele po tem, ko je azijska kuhinja v Evropi postala popularnejša, je tudi limonska trava postala vse bolj priljubljen dodatek za pripravo azijskih jedi v domačih kuharskih loncih.

Biološke značilnosti

Trsju podobna limonska trava spada v skupino sladik. Bolje sicer uspeva v tropskem podnebju, a je nezahtevna rastlina, ki lahko v višino zraste do 1,5 metra. Dolgi in ostri listi rastejo v šopih, pri čemer predvsem spodnji del vlaknaste trave vsebuje veliko citrala oziroma eteričnega olja, zaradi katerega rastlina tako lepo diši. Kljub limoni podobni aromi ta začimba ni nikakor v sorodu s citrusi, temveč ima tako ime le zaradi vonja, ki spominja na limono.

Za telo in zdravje

Prijetna dišava, ki jo trava odda pri mletju in njen sveži okus ne razveseljujeta le čutil, temveč je limonska trava že od nekdaj tudi priljubljeno zdravilo. Če jo uživate kot čaj, dobro odvaja vodo iz telesa, znižuje vročino in krepi želodec ter pomaga pri bolečinah v trebuhu in driski. Uporabljamo jo lahko kot naravno sredstvo proti insektom, je pa tudi pomembna sestavina v številnih parfumih in kozmetičnih produktih.

Na kaj moramo paziti pri kuhanju

Mlado limonsko travo lahko na drobno nasekljamo in jo vkuhamo v čudovite jedi. Starejša kot je, bolj trda in olesenela vlakna ima in je zato direktno uživanje trave manj priporočljivo. V tem primeru svetujemo, da celotno steblo vzdolž prepolovite in celega kuhate v jedi, pred postrežbo pa ga seveda odstranite. Tako boste ohranili rahlo aromo limone, a vam izza zob ne bo treba vleči nadležnih nitk. Limonska trava je torej primerna kot začimba, ki jedi doda rahel in svež okus limone, a nikoli ni preveč dominantna.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih