bolha.com MojeDelo.com
(Laurus nobilis)

Lovor

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Zeliščno-začimbna aroma lovorja rahlo spominja na kafro. Zaradi močnega okusa ga ni dobro uporabljati v velikih količinah. Večinoma sta dovolj že en ali dva lista, ki jedi uspešno dodata aromo. Uporabljate lahko tako sveže kot tudi posušene liste, in sicer tako, da jih cele preprosto kuhate poleg jedi. Zmleti lovor dodajte proti koncu kuhanja, saj se sicer njegov značilen okus razblini.

Kratka zgodovina lovorja

Apolon, grški bog umetnosti, glasbe in prerokbe, se je nekoč tako močno zaljubil v lepo nimfo Dafno, da jo je na vsak način želel imeti. Da bi mu ušla, je Dafne prosila očeta, naj ji odvzame njeno človeško postavo – in tako jo je spremenil v lovorjev grm. Tudi če ta mit ne meče dobre luči na to aromatično rastlino, vseeno jasno pokaže, kako pomemben je bil lovor že v antiki – bil je uradna rastlina Apolona in s tem tesno povezan z oraklji. V starem Rimu so ga uporabljali kot znak zmagovitih vojskovodij, a je kljub temu imel tudi povsem vsakodnevno nalogo: kot neke vrste pekipapir je plast lovorjevih listov poskrbela za to, da se kolač ni prijel na posodo, hkrati pa je jedem dodala svojevrsten okus. Danes imamo za to sicer druga sredstva, a zelišče, ki sta ga na vse pretege hvalila že Karel Veliki in sveta Hildegarda iz Bingna, še vedno uporabljamo v marsikateri kuhinji.

Biološke značilnosti

Lovor je zimzelena rastlina. Grm ali drevo zraste do deset metrov v višino in ima usnjate zelene liste v obliki kopja, ki so dolgi približno deset centimetrov. Drevo ima belorumene cvetove in temne plodove. Medtem ko so bili ti plodovi v času Rimljanov poleg listov zelo priljubljeni, danes večinoma uporabljamo le še temnozelene liste, ki so ob robu valoviti. Lovorjeve liste lahko naberemo skozi vse leto. Rastlina ima najraje južno podnebje, kakršno je v Sredozemlju, od koder tudi izvira.

Za zdravje in telo

Že sveta Hildegarda iz Bingna je pri želodčnih težavah svetovala lovor. Uporabljali so ga tudi kot sredstvo za zdravljenje ledvic. Ta področja uporabe se do danes niso spremenila. Tako lovor še vedno velja za zelišče, ki povečuje apetit in pospešuje prebavo. Tudi olje, ki ga pridobivajo iz lovorjevih listov, pomaga pri prebavnih težavah, v kožo pa ga lahko vtrete tudi pri udarninah ali zvinih. Vonj lovorja odganja insekte.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih