bolha.com MojeDelo.com
(Levisticum officinale)

Luštrek

Deli:
Facebook
Twitter

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Podobno kot mešanica začimb maggi, po kateri je luštrek dobil eno od imen, ima tudi luštrek zelo intenziven okus in malce spominja na zeleno. Zato svetujemo, da ga kot začimbo uporabljate v majhnih količinah, saj tudi pri dolgotrajnem kuhanju ne izgubi svoje arome (luštrek lahko zato dolgo kuhate v juhi, saj ji da svojevrsten okus). Načeloma je primeren za bolj krepko hrano, ki ji želimo dodati močan aromatičen okus. Korenine in plodove lahko tudi posušimo – s tem luštrek sicer izgubi nekaj svoje moči, a ga lahko vsaj kadarkoli uporabimo, ne glede na sezono, in z njim obogatimo svoje najljubše jedi.

Kratka zgodovina luštreka

»Ljubezen gre skozi luštrek«. Tudi če so se mlada dekleta včasih po umivanju nadišavila z luštrekom, da bi lažje osvojila srca svojih najdražjih, luštrek v tem kontekstu pravzaprav ni etimološko povezan z ljubeznijo. Razvil se je iz latinske besede levisticum oziroma ligusticum in ima veliko več skupnega s čudovito italijansko deželo Ligurijo, v kateri je bila ta začimba še posebno razširjena. V Italiji sicer luštreka ne imenujejo tudi magi, kot je to običajno pri nas ter v Avstriji, na Hrvaškem in Slovaškem. Tudi če podjetje Maggi s tem ni zadovoljno – vsepovsod luštreku zaradi podobnega okusa pravimo tudi magi –, z Maggijem in njegovimi izdelki razen imena nima pravzaprav nič skupnega.

Biološke značilnosti

Luštrek je ena izmed najhvaležnejših rastlin v vsakem vrtu. Hitro se razmnoži in zraste do dva metra visoko – s čimer v zelo kratkem času poskrbi, da ga je dovolj vsaj za eno veliko družino. Kobulnica ima po drugem letu rasti lepe rumene cvetove. Kot začimbo uporabljamo predvsem relativno velike, peresaste liste, še intenzivnejši okus pa imajo korenine in plodovi, ki jih lahko prav tako uporabimo za dodajanje arome jedem.


Za zdravje in telo

Njegove afrodizične lastnosti sicer izvirajo iz ljudske etimologije, pripisujejo mu pa tudi zdravilne lastnosti pri melanholiji in kačjih pikih. Danes vemo, da luštrek pospešuje prebavo in ima pozitivne učinke za ledvice in sečila, a bi se mu morali ledvični bolniki in nosečnice kljub temu odpovedati. Če ga uživate kot čaj, vam bo pomagal odpreti dihalne poti. Privoščite si kopel z luštrekom, saj bo dobro vplivala na vašo kožo.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih