Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
»Počutim se odlično, ker jem energetsko polno in kakovostno hrano!« - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Počutim se odlično, ker jem energetsko polno in kakovostno hrano!« Maja Ferme o svojih prehranjevalnih navadah

Deli:
Facebook
Twitter

Maja Ferme, ena izmed najboljših slovenskih modnih oblikovalk, ki dela tudi v tujini, pravi, da zna vsak prišiti gumb na srajco in vsak kaj skuhati, le narediti pa znajo narediti dih jemajočo obleko ali pripraviti slastno jed. 

 

Kako bi opisali svoje prehranjevalne navade?

Sem vegetarijanka in v določenih obdobjih veganka.

So se navade z leti kaj spreminjale? Kako?

Seveda, zelo (nasmeh). Z vsakim letom, ko imam več znanja in sem bolj ozaveščena v zvezi s hrano, odkrivam nova živila in uživam v okusnejših in bolj zdravih jedeh, obenem pa se tudi telesno počutim vedno bolje. Ne pomnim, kdaj sem bila nazadnje bolna.

Kaj je vaša najljubša jed?

Če bi izbrala samo eno jed, bi bilo zame to precej dolgočasno. Rada pokušam nove jedi; že če je znana jed pripravljena na drugačen način, je lahko še kako zanimiva. Če se osredotočim na posamezne sestavine, pa obožujem avokado, pripravljen na tisoč in en način, kvinojo, kamut, sojo, tofu, miso, brokoli, mango, ananas, alge ... Ne maram pa razhudnikov in mesnih jedi, sem vegetarijanka. Prav tako ne maram hitro in površno pripravljenih jedi. Kuhanje je zame umetnost.

Katero jed sami najboljše pripravite?

Kuham ali pečem zelo redko, saj imam okoli sebe same odlične kuharje in peke. Že moj dedek in stara mama sta bila profesionalna peka, druga babica je bila slaščičarka, brat pa je profesionalni kuhar. Tako pri kuhanju kot peki je odlična tudi moja mami, izjemen občutek za pripravo jedi pa ima še moj zaročenec. Sama se v kuhinji tako znajdem zelo redko, vendar kadar se, si za kuhanje ali peko vzamem čas in se jima povsem posvetim. Zame je kuhanje res umetnost. Vsakdo zna prišiti gumb na srajci in vsakdo kaj skuhati, le redki pa znajo narediti dih jemajočo obleko ali pripraviti slastno jed.

Kaj pa menite o dietah? Ste katero že preizkusili? Uspešno?

Diete so primerne, če je telo zastrupljeno z nezdravo hrano in odpadnimi snovmi. V današnjem času se ljudje prehranjujejo z energetsko osiromašeno hrano, zato diete s sveže iztisnjenimi biorastlinskimi sokovi še kako koristijo tako telesu kot umu ter s tem zvišanju energetske ravni.

Ali obstaja hrana, na katero vas vežejo posebni spomini?

Seveda (smeh). »Štrudelj«, jabolčni zavitek, sem kot otrok pekla z zdaj že pokojno babico, božične kekse različnih oblik in z živobarvnimi naravnimi glazurami sem v prazničnem času pekla skupaj z mami, pečena jabolka pa sva s pokojnim dedkom pekla na odprtem ognju na potepanju po gozdovih. Spominjam se tudi sveže spečenega kruha od drugega prav tako pokojnega dedka. Imam veliko lepih spominov na meni ljube ljudi in pripravo hrane.

Kako pogosto pa jeste v restavraciji oziroma zunaj doma? Kaj takrat največkrat jeste? Kadar jem v restavraciji, izberem takšne s kakovostno sezonsko hrano. Zelo rada imam pristno domačo hrano ter francosko in japonsko kuhinjo. V tem letnem času sem pogosto gostja restavracije Le petit cafe, ki je poleg našega salona na Rimski cesti 5; tam imajo trenutno odlično bučno juho s tartufi in jedi s kostanjem.

Kje po navadi nakupujete hrano?

Največkrat na tržnici, v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano in naposredno od kmetov.

Kaj menite o prehranskih dopolnilih?

Če izberemo ustrezna zase in so naravnega izvora – taki so na primer domač propolis, ki ga uporabljam tudi sama, jagode acai, ki so odlične za kožo, delujejo prečiščevalno in zvišujejo raven energije, ali zmleti sadež camu camu, ki je izreden vir vitamina C –, so lahko zelo koristna.

Ali v svoji kuhinji uporabljate ekološko pridelana živila?

Seveda.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih