bolha.com MojeDelo.com
(Majorana hortensis)

Majaron

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?
Zaradi rahlo grenkega in zelo aromatičnega okusa je majaron primeren za celo vrsto jedi. Zelo je priljubljen pri ribjih jedeh in je nujen del vsake pljučke, pogosto pa se pojavlja tudi v klobasah. Čez leto uporabljamo večinoma posušenega in zmletega, v poletnih mesecih pa lahko pogosto kupimo tudi svežega. Pri zamrzovanju majaron ne izgubi skoraj nič arome. V vsakem primeru je pomembno, da začimbo v lonec stresete šele proti koncu kuhanja, saj drugače izgubi aromo in ne pride dobro do izraza.

Kratka zgodovina majarona
Že rimski pesnik Katul je majaron omenjal v neki poročni pesmi. Iz tega je razvidno, kako pomembna je bila ta rastlina že v antiki – imela je namreč vlogo afrodiziaka. Zato torej ni čudno, da je majaron v neki rimski kuharski knjigi eno izmed najbolj priljubljenih zelišč. A tudi pozneje se okoli te aromatične začimbe ni nič umirilo: Arabci so jo opisali kot enkratno, v Evropi je majaron v praznoverju napredoval v zelišče, ki varuje pred čarovnicami, duhovi, in škodljivimi uroki, če je bilo namočeno v mleku. Tudi v ljudskem zdravilstvu je imel pomembno vlogo – njegova zdravilna moč naj bi pregnala nahod in bolezni živcev. Danes imamo majaron radi predvsem zaradi njegovega okusa in manj zaradi drugih lastnosti, a je vseeno še vedno zelo priljubljeno zelišče.

Biološke značilnosti
Približno pol metra visok grmič ima rdeče steblo, na katerem rastejo majhni dlakasti listi. Ko cveti (od julija do septembra), ima majaron zelo drobne bele oziroma rožnate cvetove. Kot začimbo se uporablja le liste, ki so nabrani v času cvetenja. To zelišče, ki je v tesnem sorodu z origanom, je pri nas večinoma enoletna rastlina.

Za telo in zdravje
Kot že pred več stoletji, tudi danes majaron še vedno uporabljamo kot sredstvo proti nahodu in kašlju. Prav tako povečuje apetit in pospešuje prebavo. Čeprav ni znanstveno dokazano, ga veliko ljudi ceni kot sredstvo, ki pospešuje odvajanje vode in potu, uporabimo pa ga lahko tudi pri težavah z želodcem.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih