bolha.com MojeDelo.com
Vse kar je vredno vedeti o priljubljeni omaki

Majoneza

Iz kje sploh izvira majoneza?
Kdor se sprašuje o poreklu majoneze, se mora ozreti nazaj v čase kardinala Richelieuja iz Francije.
Leta 1756 so Francozi osvojili glavno mesto Mahón na španskem Balearskem otoku Menorca. Ko je kardinal Richelieu, na praznovanju v revstavraciji, dobil ob kosu mesa postreženo omako "Mahonnesa", ki jo je zimproviziral tamkajšnji kuhar, mu je nadvse teknila, zato jo je enostavno poimenoval omaka Mahonnesa in njen recept odnesel s sabo v Francijo. Od tam je omaka Mahonnesa odšla na zmagoslavni pohod kot majoneza po vseh loncih sveta.

Kaj naredimo, če se majoneza strdi?
Če uporabljamo sveže sestavine iz hladilnika, se hitro lahko zgodi, da se majoneza strdi. Zato vedno uporabljamo sestavine, ki so ogrete na sobno temperaturo in skledo prej ogrejemo ter jih postavimo na toplo kuhinjsko krpo.
Če je majoneza že trda, bo pomagalo nekaj kapljic vrele vode, ki jih vmešamo v maso.
Če to še vedno ni dovolj, potem zmešamo skupaj rumenjak, kanček kisa, ščepec soli in nekaj kapljic olja. Majonezo nato zelo počasi vmešamo v to jajčno mešanico.

Kaj naredimo, če je majoneza preredka?
Med stalnim mešanjem primešajmo majonezi nekoliko olja.

Kaj naredimo, če je majoneza pregosta?
Kanček limoninega soka ali mleka zredči majonezo.

Kako dolgo obdrži domača majoneza?
Sveže pripravljena majoneza obstoji le en dan. Majonezo moramo vedno hraniti v hladilniku, saj se v njej zelo hitro lahko razvijejo salmonele.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih