bolha.com MojeDelo.com
(Rubus idaeus)

Maline

Na kaj moramo biti previdni pri pripravi malin?
Maline obstojijo v hladilniku do največ dva dni, potem ko smo iz njih izločili vse slabe maline. Predvsem tesno zaprte maline v trgovinah so nagnjene k temu, da zelo hitro splesnijo, zato moramo takoj po nakupu izločiti pokvarjene maline in s tem preprečiti, da se plesen ne razširi še na ostale. Priporočljivo je, da maline zamrznemo, če jih ne nameravamo takoj porabiti. Kanček dodanega limoninega soka pred zamrznitvijo ohrani vitamin C in poskrbi, da ohranijo sočnost. 

Kratka zgodovina maline
Pomembni nemški pisatelj Theodor Fontane iz 19. stoletja je priznal, da je v svojem otroštvu neizmerno užival v pitju sladkega malinovega nektarja. Nekoč je pripovedoval, kako je kot otrok naskrivaj rad segel po malinovem soku, čeprav so poskušali z njim pri hiši varčevati. Sadež, ki je ostal Theodorju Fontanu v tako lepem spominu, pa so poznali že mnogo prej, saj so že prebivalci Troje v začetku prvega tisočletja pr. n. št. uživali v božanskem okusu malin. Šele na začetku 19. stoletja pa so začeli maline gojiti v večjih količinah.

Biološke značilnosti
Vsaka malina je sestavljena iz nizov majhnih jagod, ki so plodovi grma malinjaka. Malina je namreč birni plod, ki sestoji iz več majhnih koščičastih plodov, ki skupaj tvorijo stožčast sadež. Maline rastejo na do dva metra visokem grmu, ki spomladi na svojih s trni posutih vejah požene bujne bele cvetove, ki se spremenijo v dišeče, temno rdeče sadeže. Ni pa nujno, da so maline samo rdeče barve: v rod Rubus spadajo tudi bele, rumene in črne maline (ki jim v Sloveniji pravimo robide).

Za telo in zdravje
Čeprav so včasih maline postregli predvsem po pojedinah, so maline zlata vredne tudi pred obrokom. Ti sladki sadeži namreč spodbudijo tek in nas pripravijo na nadaljnje jedi. Poleg tega maline čistijo želodec in odpravljajo zgago. Ker vsebujejo veliko vitamina C, so primerna alternativa predvsem za otroke, ki ne marajo jesti kislih limon in pomaranč. Naše telo preskrbijo z askorbinsko kislino, kalijem, magnezijem in vitaminom A.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih