Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Manca Špik o svojih prehranjevalnih navadah - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Enkrat na teden si privoščim popoln post!« Manca Špik o svojih prehranjevalnih navadah

Deli:
Facebook
Twitter

Manca Špik pravi, da je po 25. letu korenito spremenila svoje prehranjevalne navade in način življenja.

 

Kako bi opisali svoje prehranjevalne navade?

Zagovarjam načelo „Zdrav duh v zdravem telesu“, kar pomeni, da se veliko ukvarjam s športom in pazim, da se čim bolj zdravo prehranjujem. Pazim pa tudi, da se čim manj obremenjujem – imam srečo, ker imam takšno službo, ki me osebno zelo napolnjuje! Kar se tiče mojih prehranjevalnih navad, se potrudim, da jem manjše obroke, od štiri- do petkrat na dan, in popijem veliko tekočine. Od štiri- do petkrat na teden se ukvarjam s športom, enkrat na teden pa se tudi popolnoma postim – to pomeni, da od kosila do kosila (oziroma od zajtrka do zajtrka) ne jem ničesar, zaužijem pa veliko vode ali nesladkanega čaja. Tako svoje telo prečistim in tudi povprečen tedenski vnos kalorij je manjši. Poskušam pa se tudi držati načela, da se po 18. uri izogibam ogljikovih hidratov. Velikokrat mi uspe, ne pa vedno.

Lahko bi dejala, da na tem področju naredim kar veliko zase. Pa še konec tedna skačem po odru, tako da sem vedno v pogonu!

Ali bi lahko dejali, da so se vaše prehranjevalne navade z leti kaj spremenile?

Seveda, zelo. Po 25. letu sem opazila, da se je moje telo začelo spreminjati, čeprav sem bila vedno vitka in z odvečnimi kilogrami nikoli nisem imela težav. Po 25. letu pa sem začela opažati spremembe. Takrat sem začutila, da je čas za korenito spremembo življenjskega stila – več sem se začela ukvarjati s športom in se začela bolj zdravo prehranjevati. Ker imam poklic, ki od mene zahteva ogromno kondicije in navsezadnje tudi urejen videz, zdaj veliko bolj pazim, kaj pojem. Do 25. leta pa sem dejansko jedla, karkoli sem si zaželela, pa se mi ni nikjer nič poznalo. Priznam, da imam zelo rada vso hitro prehrano, tako da se od enkrat do dvakrat na teden tudi pregrešim.

Kakšno pa je vaše mnenje o dietah?

Načeloma nisem zagovornica diet. Nikoli še nisem bila na dieti. Zdi se mi, da je najbolj bistveno to, da se človek čim bolj zdravo prehranjuje in da se redno ukvarja s športom. To je zagotovo najbolj zanesljiva »dieta«.

Za dobre gene za postavo se lahko zahvalim očetu, za katerega lahko rečem da je pri svojih 65 letih videti bolje kot marsikateri 50-letnik.

Kaj je vaša najljubša jed?

Moj najljubši obrok je regratova solata s krompirjem in česnom. Zelo imam rada tudi solato na več načinov, testenine, rižote, ribe, zelenjavo … Tudi jedi na žlico – razne golaže, enolončnice, jote – imam neizmerno rada, vendar pri takšnem obroku vedno pazim, da zraven ne jem kruha. Kruha tudi ne kupujem in se mu načeloma poskušam popolnoma izogniti.

Tekne mi praktično vsa zdrava hrana. Mnogo ljudi misli, da je zdrava hrana neokusna, vendar če je prav pripravljena, je zelo okusna. Je tudi lahko prebavljiva in ti da več energije. Zelo rada pa se, kot sem že omenila, pregrešim. In enkrat do dvakrat na teden si to tudi dovolim. Takrat posežem po kakšni pici, pomfriju, bureku, kebabu … To so jedi, ki bi jih lahko jedla vsak dan, pa ne smem.

Katere hrane pa izrecno ne marate?

Ne jem vampov, krvavic, pečenic in podobnih jedi. Tudi preveč mastne jedi mi nikoli niso preveč dišale.

Kako pa je s kuho?

Zelo rada kuham in lahko rečem, da sem dobra kuharica. To imamo tudi v družini – tudi mami in sestra sta zelo dobri kuharici. Mami je naju s sestro Mojco vedno učila, da mora ženska znati kaj skuhati, in od nje sem se naučila skuhati skoraj vse. Trenutno doma malo manj kuham, saj se mi samo za eno osebo obroka skorajda ne splača pripravljati, pa še urnik imam zelo natrpan in sem zelo malo doma. Raje se dobim s prijatelji in gremo na kakšno solato s piščancem. Najrajši kuham za ljudi, ki jih imam rada, za svojo družino in prijatelje. Po navadi pohvalijo mojo kuho in vse pojedo.

Za katere jedi bi lahko dejali, da jih znate še posebej dobro pripraviti?

Dobro skuham govejo juho in druge juhe (gobovo, krompirjevo, zelenjavno …), pri glavnih jedeh sem specialistka za razne rižote, testenine, golaž, meso in morsko hrano, dobro pripravim tudi ribo na krompirju in zelenjavi iz pečice ter razne solate. Lahko rečem, da mi jedi, ki se jih lotim na novo, po navadi uspejo. Pomembno je, da kuhaš z ljubeznijo, da jedem dodaš nek svoj dotik, svojo noto.

Uporabljate pri kuhi kakšen poseben trik?

Morda bi izpostavila to, da skorajda ni jedi, ki bi jo pripravila brez čebule ali česna. Ta zelenjava je načeloma tudi vedno v mojem hladilniku. Jedem, ki jih pripravljam, med kuho skoraj vedno dodam tudi belo ali rdeče vino (odvisno od tega, kaj pripravljam). Tretji trik pa so začimbe, vendar vedno pazim, da jih dodam le za popestritev okusa, torej z njimi ne pretiravam.

Avtor: Jazkuham.si

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih