bolha.com MojeDelo.com
(Citrus reticulata)

Mandarina

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?

Mandarine sicer redko uporabljamo pri kuhi, saj je najbolje, da jih uživamo sveže. Če kar tako ali za lahko sladico pojemo svežo mandarino, nas idealno poživi. Kombinirate jo lahko predvsem z lahkimi svežimi sladicami, kot sta puding ali sadna solata. Odlično harmonijo lahko pričarate, če jogurt ali skuto pomešate s svežimi koščki mandarine. Tudi v nekoliko pikantnejših jedeh mandarina pripomore k sladko-kislemu okusu.

Biološke značilnosti

Mandarine rastejo na trnastem zimzelenem drevesu. Obiramo jih večinoma jeseni (od oktobra do januarja). Kljub svojim lepim in suhim vejam je mali mandarinovec eden izmed robustnejših in na mraz odpornih citrusov. Mandarina pa ni samo ene sorte, zato si jih prizadevajo razvrstiti v skupine. Najbolj znana je Hodgsonova razdelitev, ki razlikuje med mandarinami sorte satsuma, sredozemskimi mandarinami, kraljevimi mandarinami in med nam običajnimi mandarinami. Križance različnih sort imenujemo hibridi – pri nas priljubljeni sorti klementina in tangerina sta na primer križanki mandarine in pomaranče.

Za telo in zdravje

Mandarina ni brez razloga vedno prisotna v Miklavževih darilih. Še posebno pozimi z vitaminom C krepi imunski sistem in tako varuje pred prehladi. Poleg pomembnega vitamina vsebuje tudi betakaroten, kalij in folno kislino, pozimi pa imajo pozitivne učinke na telo in duha tudi eterična olja z vonjem mandarine, ki so v koncentrirani obliki predvsem v mandarininem olju. Mandarina izboljšuje razpoloženje pri zimskih depresijah in povrne notranjo energijo. Pomaga tudi pri živčnosti in nespečnosti.

Zgodovina mandarine

Tako kot pomarančo, pomelo in kumkvat so tudi mandarino na Kitajskem po vsej verjetnosti kultivirali že pred 4.000 leti. Kdor je takrat imel svoj mandarinovec, mu ni bilo treba skrbeti za prihodnost. Mandarina kot eden od najboljših in najplemenitejših kitajskih sadežev je včasih veljala za posladek, ki so ga lahko jedli le cesarji in njihovi nasledniki. Dokaz za to se skriva v njenem imenu, ki je v času portugalskih ekspedicij postalo oznaka za visoke kitajske državne uradnike. Preboj mandarine kot gospodarsko pomembnega citrusa se je zgodil šele v 19. stoletju.

Avtor: Ruth Wagner / jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih