Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
»Manj je več« - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

»Manj je več« Velika noč

Deli:
Facebook
Twitter

Narava je sama poskrbela za uravnoteženost. Tudi pri velikonočnem praznovanju se držimo pravila manj je več. Izberimo raje kakovostnejšo hrano, majhen kos nemastne šunke, in to pojejmo z užitkom. Ne nažirajmo se! 

Kako se skupaj z družino pripravljate na praznovanje velike noči?

Priprava v naši družini poteka na dveh ravneh. Prva je duhovna, saj se z velikonočnim praznovanjem konča prehodno obdobje pomladnega posta. Druga, nova, je veliko bolj hektična, saj se začenja lov na kos najboljše šunke, lepi kos jagenjčka in zadostno količino biojajc. Pozabiti pa ne smemo niti na čebulne luščine, ki jih po navadi zbiramo že med letom.

Kakšen je vaš tipičen velikonočni jedilnik?

Tipična slovenska velikonočna jed so seveda že pregovorno šunka in jajca. Pri nas imamo kot pečenko za velikonočno kosilo vedno na mizi pečenega jagenjčka s svežimi dišavnimi zelišči, saj ima velikonočna hrana tudi simbolni pomen. Za prilogo je kruhova solata, sestavljena iz starega belega kruha, gorčice in svežih mladih metinih listov.

Posvečate posebno pozornost tudi kakovostnim izbranim sestavinam (slovenski proizvodi, ekološko pridelano …)?

Vso hrano vedno nakupimo na tržnici, pri kakem kmetu.

Bo tudi letos, ko ste bolj zaposleni s svojo družino, na mizi prava doma narejena potica?

Seveda bo. Moja mama sicer vedno naredi pravo prekmursko gibanico, mi pa naredimo pravo slovensko tradicionalno orehovo potico. Vsako leto se trudimo izboljšati naš stari recept. Pri potici velja samo eno pravilo: lotiti se je moraš!. Ko se je enkrat lotiš delati, je vsako leto boljša, skozi delo pa seveda sam odkrivaš majhne skrivnosti priprave okusne potice. Priporočam vam, da ne naredite preveč polnega in mastnega nadeva, ker začne ta odstopati od testa.

Lahko našim bralcem predlagate kak izviren recept za hitro, a okusno pripravo velikonočne jedi?

Okusnega jagenjčka lahko doma pripravi prav vsak. Jagenjček naj bo slovenskega izvora, naj se pase na čim lepših slovenskih travnikih. Priprava svežega mladega jagenjčka ne potrebuje posebne znanosti. Stegno jagenjčka najprej nasolimo in popramo, ga natremo z oljčnim oljem, nato pa dodamo izbrana sveža dišavna zelišča, kot sta materina dušica in rožmarin. Pečemo ga v pečici vsaj uro in pol, tako da je tudi pri kosti dobro prepečen. 

Kako pa po obilnem, kaloričnem velikonočnem uživanju najlažje očistimo telo?

Velikonočno praznovanje pride ob idealnem trenutku leta, saj je narava sama poskrbela za to, da nam v tem obdobju ponuja veliko zdrave in očiščujoče hrane. Telo zelo dobro očistimo z beluši, poiščemo lahko prve koprive in iz njih naredimo špinačo, na našem jedilniku naj se znajde tudi čemaž. Tudi če se ne moremo upreti temu, da bi pojedli vsa jajca, ki so nam ostala od velikonočne pojedine, naredimo to tako, da jih pripravimo z ogromno skledo regratove solate.

Avtor: P. F.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih