Notice: Undefined property: stdClass::$id in /data/webroot/jazkuham/application/components/cmp_navigation.class.php on line 335
Manj soli v štirih korakih - jazkuham.si
bolha.com MojeDelo.com

Manj soli v štirih korakih Sol

Deli:
Facebook
Twitter

Odrasli zaužijejo približno 150 odstotkov preveč soli.

Suhomesnati izdelki, pica, juhe iz vrečke in druga hrana, ki je ne pripravimo doma, vsebuje izjemno veliko soli," opozarja Mojca Cepuš, strokovnjakinja za prehrano, in svetuje, da pred vsakim nakupom preberete deklaracijo. Podatki kažejo, da odrasli prebivalci užijejo za kar 150 odstotkov soli več, kot je zgornja meja za dnevni vnos, pa pravijo na Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije.

Ena žlička je dovolj

"Priporočeno je, da zdrav odrasel človek na dan zaužije okrog šest gramov soli, kar je približno ena čajna žlička," pravi Cepuševa in dodaja, da se lahko ljudje s štirimi preprostimi koraki izognejo prevelikim količinam soli v hrani.

  • Začimbe namesto soli

Namesto soli pri kuhanju uporabljajte suha ali sveža zelišča in se izogibajte vnaprej pripravljenim mešanicam za izboljšanje okusa, saj te vsebujejo zelo veliko soli.

  • Hrana, ki soli ne potrebuje

Takšna hrana je predvsem sadje vseh barv in oblik. Sicer pa vsakemu posamezniku prija drugačna nesoljena hrana.

  • Kuhajte sami

"Najbolje je, da hrano pripravljamo sami, saj lahko tako nadzorujemo količino dodane soli," razkriva sogovornica. V restavracijah je namreč težko določiti, koliko soli je bilo uporabljene pri kuhanju in koliko je je bilo dodane pri industrijskim postopku predelave živilskih izdelkov.

  • Izogibajte se prigrizkom

Slani prigrizki, kakršni so čips, slane palčke in krekerji, pogosto prav tako vsebujejo veliko soli, poleg te pa različne ojačevalce okusa in škodljive maščobe. Nezdrave slane prigrizke raje nadomestite z nesoljenimi oreščki in semeni.

 

 

Poslabšanje bolezni

Čezmeren vnos natrija je posredno povezan s pojavom in poslabšanjem kroničnih bolezni, kot so bolezni ledvic, sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, debelost in nekatere vrste raka.

 

 

Avtor: K. M.

Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih