bolha.com MojeDelo.com
Od prašička za srečo do torte

Marcipan prinaša srečo

Kot je za miklavža običajen čokoladni miklavž ali za božič božično pecivo, tako je za silvestrovo pomemben pršiček za srečo. Če prašički niso plastični ali plišast, ampak iz marcipana, se jih razveselijo predvsem sladkosnedneži. Vendar iz česa sestoji prašiček iz marcipana?

Iz česa je sestavljen marcipan
2/3 marcipanove mase sestoji iz mletih, valjanih sladkih mandeljev, 1/3 sladkorja in občasno tudi rožnate vode.

Surovo maso segrejejo na 60 stopinj, ohladijo in nato oblikujejo.

Kvaliteta je v prvi vrsti odvisna od kvalitete mandeljev, prav tako pa tudi od finosti in prožnosti mase, ki lahko ima največ 17% vlažnost.

Marcipan pridobi značilni okus od deleža grenkih mandeljev, ki so pravzaprav visoko strupeni, vendar je cianovodikova kislina, ki jo vsebujejo, topna v vodi in se razgradi pri segrevanju nad 26 stopinj.

Možnosti uporabe marcipana
Marcipam je sladka delikatesa, ki jo zaradi njene plastičnosti enostavno oblikujemo in jo lahko uporabimo na več načinov. Iz nje ne oblikujemo le prašičkov in dimnikarjev za novo leto, ampak tudi liste cvetov, sadje in druge figure, ki izgledajo kakor da so resnični.

Spretni slaščičarji so že pred nekaj časa izumili cenejši nadomestek marcipana. Nadomestek (persipan) je zelo podoben marcipanu, vendar namesto mandeljev za maso uporabijo koščice breskev ali marelic. Nadomestek vsebuje le 20% surove mase iz koščic in najmanj 60% sladkorja. Slaščičarji jo uporabljajo kot glavno sestavino za peciva in slaščice.

Sorodne oblike in različice
Mozartove kroglice: Za zeleno maso v kroglicah uporabljajo prav posebni marcipan, ki delno sestoji iz surove mase iz pistacij.

Calisson: Je specialiteta iz Provanse, ki je oblikovana v obliki ladjic. Poleg marcipana vsebuje tudi kandirane melone in pomaranče.

Turrón: Španska različica v kateri se dodatno nahajajo med, beljak in limonina lupinica.

Nougat: Izdelujejo ga podobno kot marcipan, vendar namesto mandeljev uporabijo pražene lešnike.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih