bolha.com MojeDelo.com
(Prunus armeniaca)

Marelice

Na kaj moramo paziti pri kuhanju
Kupujte le nepoškodovane marelice. Ker so ti sladki sadeži zelo občutljivi, pri skladiščenju ne smejo biti preveč stisnjeni drug ob drugega. Operite jih tik pred uživanjem, saj se drugače hitreje pokvarijo. Pri pravilnem shranjevanju v hladilniku zdržijo en teden, odrte in izkoščičene pa lahko tudi zamrznete.

Zgodovina marelic
Marelica je morala opraviti dolgo pot, da je iz Kitajske prišla v Evropo. Iz Kitajske preko Indije in Perzije, kjer ta sadež z nežno lupino imenujejo tudi »seme sonca«, si je marelica prek vojnih pohodov Aleksandra Velikega končno utrla pot tudi v Evropo. Marelice je opeval tudi Shakespeare: v delu Sen kresne noči, kjer so imele vlogo afrodiziaka. Tega slovesa pa priljubljene marelice še do danes niso popolnoma izgubile.

Biološke značilnosti
Tako kot slive ali češnje tudi marelice uvrščamo med koščičasto sadje. Vendar na več kot devet metrov visokih drevesih ne rastejo le ti okusni sadeži. Tudi cvetovi marelice so prava paša za oči, ki v času cvetenja ne privabijo le ogromno pogledov; antični kitajski vladarji so dele svojih palač celo poimenovali kot »dvorane omamnih marelic«. Sadeži, ki so v premeru veliki od štiri do osem centimetrov, so okrogle oziroma jajčaste oblike. Žametno mehka lupina je rumene barve in na eni strani rahlo rdeča. Značilen je tudi šiv ali zareza, ki marelico počez razdeli na dva dela.

Za telo in zdravje
Lep sadež z očarljivimi cvetovi ima veliko vitamina C in kalija. A predvsem zaradi visoke vsebnosti betakarotena imajo ta sadež vsi radi – tako marelice vsebujejo celo več te snovi, ki krepi imunski sistem, pomaga odstranjevati proste radikale in je zelo koristna za oči in kožo, kot korenje, ki je sicer znano po vsebnosti vitamina A. Tako že 200 gramov marelic pokrije dnevno potrebo po vitaminu A. Posušene marelice imajo sicer več kalorij, zato pa pospešujejo prebavo in so tako lahko tudi zdrava in okusna malica.

Avtor: Jazkuham.si

Komentarji0

Še ni komentarjev.

Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih