bolha.com MojeDelo.com
(Mentha piperita)

Meta

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi?
V Angliji je zelo poznana metina omaka. Pri nas sicer ne slovimo po uporabi poprove mete, a si kljub temu zasluži malo pozornosti. Poleg svoje vloge, ki jo ima kot priljubljen dodatek k desertom, meta pri nas svoj višek doživi še posebno poleti, ko jo lahko uporabimo pri sladoledu, sorbetih in svežih napitkih. Če jo uporabljate kot začimbo pri jedeh, bodite varčni, saj lahko njen značilen okus hitro izniči druge odtenke začimb.

Kratka zgodovina mete
Ko je bil Jupiter na obisku pri starem paru, Filemoni in Bavcisu, Bavcis ni uporabil nič drugega kot meto, da je očistil mizo in razširil prijeten vonj. A že veliko časa preden je Ovid napisal to zgodbo, so določene vrste mete uporabljali v kulinaričnem in aromatičnem svetu antike. Meti so dali ime že v mikenski Grčiji, to je 200 let pr. n. št. Grki in Rimljani niso poznali le njenega okusa, temveč so se zavedali tudi njenega delovanja. In to znanje se z leti ni izgubilo: sveta Hildegarda iz Bingna je bila nad tem zeliščem tako očarana, kot smo mi danes, ko žvečimo metin žvečilni gumi ali v Angliji popoldne spijemo svež metin čaj.

Biološke značilnosti
Od številnih različnih vrst mete je pri nas najbolj poznana in priljubljena poprova meta, ki je križanka med klasasto in vodno meto, odkrili pa so jo v 17. stoletju v Angliji. Večletna rastlina lahko zraste do 80 centimetrov v višino in ima nežne rožnatovijoličaste cvetove. Značilen vonj oddajajo nazobčani listi, ki imajo močan učinek. Druge vrste mete se med seboj razlikujejo po obliki listov, številu dlačic in videzu cvetov. Znani sorodniki mete so med drugim tudi pomarančna in zelena meta, ter klasasta meta, ki je priljubljena predvsem v Angliji.

Za zdravje in telo
Leta 2004 poprova meta ni bila zaman izbrana za zdravilno rastlino leta. Medtem ko v naši kuhinji nima velike vloge, je iz nje pridelano eterično mentolovo olje priljubljeno na številnih področjih: še posebno znan in visoko cenjen je njegov učinek pri prebavnih težavah. Uživanje mete spodbudi delovanje žolča, pomaga pri bolečem želodcu in podpira jetra. Prav tako učinkovit je antiseptični učinek olja, ki pripomore tudi k svežemu zadahu in ustni higieni. Mentolovo olje, ki ga večinoma pridobivajo predvsem iz klasaste mete, prijetno pomaga pri obolenju dihalnih poti in glavobolih. Če povzamemo, si je rastlina več kot zaslužila dodeljeno čast.

Avtor: jazkuham.si

Komentarji1

  • Tanja Zagozda
    Tanja Zagozda je komentiral/a 16.05.2013 ob 10:22 uri

    Bi bilo super imeti kakšne recepte za sladice z meto, po pepermintu okus obožujem

    Odgovori
Dodaj komentar
Išči Išči po kategorijah

Brskanje po kuharskih receptih